Doorgaan naar artikel

Rabobank: corona-effecten dempen klap glastuinbouw

Glastuinders zagen in de coronacrisis de kosten voor energie teruglopen, omdat de olieprijs zakte. - Foto: Mark Pasveer

Glastuinders zagen in de coronacrisis de kosten voor energie teruglopen, omdat de olieprijs zakte. - Foto: Mark Pasveer

Glastuinbouwbedrijven doorstaan het coronajaar gemiddeld redelijk. Dit is te danken aan lagere energiekosten (door corona is de olieprijs gezakt) en uitstel van aflossing.

De bank zette voor de grootste tuinbouwbranches de rendementen op een rij. De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het vierde kwartaal van 2020 een waarde van 6,9. Daarmee toont de sector veerkracht, stelt de bank. In het tweede kwartaal stond de barometer op 4,4.

In april waren er nog grote zorgen over glastuinbouwbedrijven en gaf de bank generiek uitstel van aflossing. Voor het grootste deel van de bedrijven is dat achteraf niet nodig geweest; de afzet herstelde voldoende. Enkele bedrijven hebben alsnog afgelost uit eigen beweging.

Verlenging financieringstermijn

Achteraf wil Rabobank niet spreken over een overdreven aflossingsmaatregel. “Liever één keer door de zure appel heen bijten dan in mei en augustus erachter komen dat er net iets te weinig is gebeurd”, stelt tuinbouwanalist Lambert van Horen. Het uitstel van aflossing is bij Rabobank gegeven in de vorm van een verlenging van de financieringstermijn. Bedrijven hoeven volgend jaar daarmee dus niet de aflossingen alsnog in te halen.

Glasgroentebedrijven rond vijfjarig gemiddelde

Over het hele jaar bezien hebben de glasgroentebedrijven rond het vijfjarig gemiddelde rendement behaald. Paprikabedrijven deden het iets beter dan tomatentelers waar de onderlinge verschillen wel heel groot zijn.

Voor vrijwel alle glasbedrijven geldt dat de energiekosten zijn gedrukt door de coronacrisis. Bedrijven noteren redelijk rendement en liquiditeit als zij aan supermarkten leveren in combinatie met lagere energiekosten en het uitstel van aflossing.

Bekijk diverse prijzen voor energie via Foodagribusiness.nl/markt

Horecatelers zien afzet opnieuw wegvallen

Een groep van maximaal twintig bedrijven heeft het nog steeds zwaar. Zij telen voor horeca of foodservice en zien dit najaar opnieuw de afzet wegvallen. Desondanks is de toestroom naar bijzonder beheer beperkt gebleven, stelt Van Horen.

Lees meer over

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin