Rabobank: druk op varkensmarkt blijft

02-11-2022 | |
Uit het kwartaaloverzicht van Rabobank blijkt de vraag naar varkensvlees nog altijd af te nemen. - Foto: Canva/Nalin Prutimongkol
Uit het kwartaaloverzicht van Rabobank blijkt de vraag naar varkensvlees nog altijd af te nemen. - Foto: Canva/Nalin Prutimongkol

De Europese varkensmarkt blijft ook in het laatste kwartaal van dit jaar onder druk staan. Aanhoudend hoge kosten en een ruim aanbod op de wereldmarkt, gecombineerd met een onder druk staande vraag zorgen ervoor dat er nog geen sprake is van herstel. Dit stelt Rabobank in zijn kwartaaloverzicht.

In de eerste zeven maanden van dit jaar lag de varkensvleesproductie in de EU 27% en het Verenigd Koninkrijk 4% lager dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Voor het laatste kwartaal zal geen sprake zijn van een opleving van de productie. Een inventarisatie van de varkensstapel wijst op een verdere afname van de productie. Spanje blijft hierop een uitzondering, maar kan niet voorkomen dat de Europese productie 4 tot 5% lager uitvalt. De krimp wordt mede veroorzaakt door negatieve marges.

Export bijna kwart lager

Tegenover de lagere productie staat ook een lagere afzet. De export daalde tot en met juli met 23%, wat neer komt op maandelijks zo’n 100.000 ton minder. De export naar China lag gemiddeld 140.000 ton lager, de uitvoer naar onder andere de Filippijnen, Zuid-Korea, Japan en Australië namen met circa 40.000 ton toe.

Rabobank verwacht in het laatste kwartaal toch een hogere afzet richting China, ondanks de verzwakte concurrentiepositie als gevolg van de relatief hoge Europese prijzen.

Productiekosten blijven hoog

Er is voorlopig geen sprake van een verbetering van de marge voor varkenshouders. De voerprijzen zijn sinds juni weliswaar iets gedaald, maar de grondstoffenmarkt is zeer onzeker door de oorlog in Oekraïne en een lagere maisoogst. Bijkomend probleem zijn de hogere energiekosten, de impact daarvan is sterk verschillend per bedrijf.

Tegenover de aanhoudend hoge kosten is de verwachting dat de opbrengstprijzen onder druk komen te staan door seizoensinvloeden en toename van het Spaanse aanbod op de Europese markt.

van der Linde


Beheer