Rabobank: duur graan wordt nog duurder

29-04 | |
Mais wordt gestort bij volle graansilo's in de VS. Terwijl China fors meer importeert, is in de VS nauwelijks meer mais gezaaid dan vorig jaar. - Foto: ANP
Mais wordt gestort bij volle graansilo's in de VS. Terwijl China fors meer importeert, is in de VS nauwelijks meer mais gezaaid dan vorig jaar. - Foto: ANP

Volgens Rabobank blijft graan duur omdat er wereldwijd veel vraag is naar agrarische grondstoffen.

De graanprijzen blijven voorlopig hoog, verwacht Rabobank. Ondanks dat de prijzen voor tarwe en mais nu al de hoogste zijn in bijna 10 jaar. Volgens Rabobank blijft graan duur omdat er wereldwijd veel vraag is naar agrarische grondstoffen. Bovendien zijn er zorgen over het weer in een groot aantal regio’s in de wereld.

Veel speculanten actief op termijnmarkt

Agrarische grondstoffen zijn sinds eind maart gemiddeld 15% duurder geworden, schrijven Rabo-analisten in een marktrapport. De prijzen hebben een niveau bereikt dat sinds 2013 niet meer is gezien. Dat komt niet alleen door de onbalans tussen vraag en aanbod. Rabobank constateert ook dat veel speculanten actief zijn op de termijnmarkten. Daarnaast daalt de dollarkoers. Vrijwel alle agrarische grondstoffen worden op de wereldmarkt in dollars verhandeld. Dat stimuleert de handel en dus de prijsvorming.

Het weer speelt de komende weken een belangrijke rol in de verwachtingen over de komende oogsten. Als het weer ongunstig blijft, dan zullen de prijzen nog sterker gaan schommelen, verwacht Rabobank.

China voert import van mais enorm op

Vooral mais blijft duur, schatten de Rabo-analisten. De safrinha-mais in Brazilië, die wordt gezaaid na de oogst van de sojabonen, heeft een zeer slechte start door droogte en hitte. Dat drukt zwaar op de te verwachten opbrengsten. Daarnaast koopt China enorm veel mais op de wereldmarkt. De import is dit jaar al gestegen naar 41 miljoen ton. Dat is 235% meer dan vorig jaar. Terwijl de Amerikaanse maistelers maar nauwelijks extra mais hebben gezaaid ten opzichte van vorig jaar. En de pas gezaaide mais heeft het door droogte moeilijk in de Dakota-staten, waar 10% van de Amerikaanse mais wordt geteeld.

Maisprijs verdubbeld

De handel verwacht dat de onbalans tussen vraag en aanbod op de maismarkt nog wel even aanhoudt. Daardoor is op de termijnmarkt in Chicago de maisprijs in negen maanden verdubbeld. Rabobank verwacht dat de maisprijs hoog blijft tot na 2022.

De dure mais duwt de tarweprijs ook omhoog, verwacht de bank. Want voerfabrikanten gaan zo veel mogelijk mais in hun rantsoenen vervangen door tarwe. En de tarwe in de VS, de EU, Canada en Noord-Afrika heeft door droogte een slechte start van het groeiseizoen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.