Doorgaan naar artikel

Rabobank: forse correctie Europese melkprijzen achter de rug

Europa heeft de grootste daling in melkprijzen gehad. Foto: Canva

Europa heeft de grootste daling in melkprijzen gehad. Foto: Canva

De grootste daling van Europese melkprijzen is inmiddels achter de rug. Dat schrijft Rabobank in een recente update over de internationale zuivelmarkt.

Veel zuivelverwerkers in de belangrijke producerende landen hebben de melkprijs in april verlaagd tot rond of onder de € 45 per 100 kilo melk. Voor de komende maanden verwacht de bank nog een bescheiden correctie in uitbetalingsprijzen. De voorlopige gemiddelde melkprijs in de EU-27 voor april wordt geschat op € 48,83 per 100 kilo melk. Dat is 5,6% hoger dan in april 2022.

Verwachte melkproductie 2023

Rabobank heeft de verwachte melkproductie in 2023 in de belangrijkste exportregio’s wereldwijd naar beneden bijgesteld. Deze langzamere groei stimuleert de prijzen van basiszuivelproducten in de tweede helft van dit jaar. Droge weersomstandigheden in Zuid-Amerika en delen van Europa kunnen bepalend zijn voor de productie in het derde kwartaal van dit jaar.

De Europese melkprijzen zijn volgens Rabobank nog steeds hoog in vergelijk met andere exportregio’s. Zo is Fonterra het nieuwe seizoen gestart met een melkprijsverwachting van omgerekend rond de € 40,50 per 100 kilo. Ook in de Verenigde Staten zijn de melkprijzen fors gedaald. Zo zal de melkprijs voor Klasse IV-melk (melk die verwerkt wordt tot boter) komende zomermaanden uitkomen rond de € 34 per 100 kilo melk (bij 3,50% vet en 2,99% eiwit).

Diverse marktsignalen

Rabobank verwacht voor Europa komende maanden een voortzetting van het fragiele prijsevenwicht. Daarbij hebben prijzen van basiszuivelproducten voor 2023 een bodem bereikt, schrijft de bank. De marktsignalen zijn divers. Europese spotprijzen voor melk zijn verbeterd, maar blijven onder de € 30 per 100 kilo melk. Daaruit blijkt volgens Rabobank dat nog steeds een ruim aanbod van melk is. Daarbij is sprake van dalende afzet in het retailkanaal. Ook de export verliep in het eerste kwartaal van 2023 wisselend. Zo steeg de export van mageremelkpoeder en boter met dubbele cijfers, terwijl exportcijfers van kaas, vloeibare melk en vollemelkpoeder tegenvielen.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin