Rabobank: herstel kuikenmarkt mogelijk pas eind 2021

12-11-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Herstel van de vleeskuikenmarkt kan nog het hele volgende jaar in beslag nemen, verwacht Rabobank.

Door de huidige status van corona-uitbraken is marktherstel in de kuikenmarkt misschien pas mogelijk aan het eind van 2021. Dat stelt Rabobank in een update over de vleeskuikenhouderij.

Pluimveevleesmarkt lijdt onder coronamaatregelen

De pluimveevleesmarkt staat onder druk als gevolg van de coronamaatregelen, waardoor mensen buitenshuis minder consumeren. Volgens Rabobank wordt ongeveer 25% van het pluimveevlees in Europa via de foodservice verkocht. Onder foodservice valt de horeca, maar ook bedrijven die de catering verzorgen voor grote bedrijven, scholen, vliegmaatschappijen etc.

Hamvraag is wanneer de markt zich weer zal herstellen, en dat lijkt direct gelinkt te zijn aan hoe de coronapandemie zich ontwikkelt. Maar de bank spreekt de vrees uit dat dit wellicht het hele volgende jaar nog in beslag kan gaan nemen.

Voerwinst fors lager

Volgens Rabobank zal de voerwinst voor de reguliere vleeskuikenhouderij dit jaar (over het hele jaar gezien, met een goede start nog in begin 2020) naar verwachting uit gaan komen op een bedrag tussen de 50 en 60 euro per vierkante meter. Voor een gemiddeld vleeskuikenbedrijf betekent dit zo’n € 100.000 tot € 150.000 minder voerwinst in 2020.

Liquiditeitsproblemen

Bedrijven zullen daarom hun buffers moeten aanspreken. Op sommige bedrijven kunnen er liquiditeitsproblemen gaan optreden, verwacht de bank, daar waar die buffers zijn gebruikt voor (vervangings)investeringen. De Rabobank signaleerde vorige maand al dat er meer aanvragen voor liquiditeitsondersteuning komen vanuit de pluimveehouderij. Een harde brexit zou de problemen nog kunnen versterken; Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlands pluimveevlees.

Rabobank optimistisch over lange termijn

Tegelijk spreekt de Rabobank wel optimisme uit over het langetermijnperspectief voor de vleeskuikenhouderij. De consumptie van pluimveevlees blijft groeien, en de veranderende markt in Europa voor pluimveevlees biedt kansen. De Europese markt voor conceptkuikens gaat de komende jaren groeien, is de verwachting, en hierin heeft Nederland een voorsprong.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer