Doorgaan naar artikel

Rabobank investeert fors in agrofoodketen

Rabobank boekte in 2022 minder winst en investeerde 10% meer in de Nederlandse foodketen.

Rabobank 2022 premium

Financieel directeur Bas Brouwers presenteert de jaarcijfers in het hoofdkantoor van Rabobank. De bank investeerde vorig jaar vooral meer in agri & food. Foto: ANP

Rabobank boekte in 2022 minder winst en investeerde 10% meer in de Nederlandse foodketen. Er werd minder geld geleend aan de primaire sector.

Rabobank heeft vorig jaar een winst van € 2,78 miljard geboekt en dat is minder dan de € 3,69 miljard van een jaar eerder. De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de inflatie waren hier debet aan. Het voordeel van de hoge rente compenseerde die daling slechts deels. Voor 2023 en 2024 is het economische beeld somberder. Dat maakte directielid Bas Brouwers vanmorgen bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Rabobank op het hoofdkantoor in Utrecht.

Rabobank investeerde vorig jaar vooral meer in agri & food. De totale kredietportefeuille steeg met iets meer dan 3% tot € 432 miljard. Voor agri & food was die toename 10%: € 113 miljard. Die stijging gold zowel voor Nederland als voor het buitenland. De forse stijging kwam alleen voor rekening van food, want Rabobank leende juist minder geld aan boeren uit. De kredietverstrekking aan melkveehouders daalde van € 9 naar € 8,7 miljard en die aan varkenshouders van € 1,2 naar € 1,1 miljard.

Stikstofproblematiek

De bank kijkt kritischer naar het verdienmodel in de toekomst en of een bedrijf bijdraagt aan een duurzame landbouw. De stikstofproblematiek speelt hier ook een grote rol in, zeker bij Natura 2000-gebieden. Volgens Brouwers zijn boeren zelf echter ook terughoudender geworden. Rabobank noteerde vorig jaar 40% minder kredietaanvragen in de veehouderij.

Rabobank had in 2022 relatief veel agri- en foodbedrijven in de categorie met een verhoogd kredietrisico staan. Dit gold volgens de bank vooral voor bedrijven die last hebben van de stikstofproblematiek en hoge energieprijzen. In totaal is € 23,3 miljard krediet als verhoogd risicovol aangemerkt. Daarin heeft de veehouderij (uitgezonderd varkenshouderij) het grootste aandeel: € 5,8 miljard.

Investeren in transitie

Rabobank gaat sterk inzetten op hernieuwbare energie. De komende jaren wordt tot € 30 miljard in de energietransitie geïnvesteerd. Omdat Rabobank in 2050 klimaatneutraal wil zijn, wil zij ook CO2-emissies gaan meten en vergelijken met resultaten uit de wetenschap. Brouwers: “Op basis van die inzichten wordt beter duidelijk waar we nog wel en waar we niet meer instappen. Ook kunnen we indien nodig dan beter ketens beïnvloeden.” Rabobank wil boeren daarnaast helpen met de transitie naar een meer duurzame landbouw door zelf vijftig mensen op te leiden die boeren hierbij kunnen ondersteunen.

Rabobank blijft ook in gesprek aan de landbouwtafels, maar wil nu niet ingaan op de vorderingen van die gesprekken. De bank heeft wel drie speerpunten: extensivering, innovatie en een eerlijke vergoeding voor stoppende boeren. Dit moet een integrale aanpak zijn, niet eentje die specifiek op landbouw gericht is.

Snel delen

Image
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin