Rabobank: melkprijs gaat licht stijgen

16-03-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Rabobank verwacht dat de melkprijs de komende maanden licht stijgt of in ieder geval stabiel blijft. Dat meldt de bank in een zuivelupdate.

De verwachte groei van de melkproductie zal namelijk iets dalen en de prijzen voor basiszuivelproducten zullen stijgen. Het duurt waarschijnlijk een maand of twee voordat deze factoren zorgen voor een stijgende melkprijs.

In 2019 was de melkprijs bijna € 2,00 per 100 kilo melk lager dan in 2019. De meeste melkveehouders hebben dit goed kunnen opvangen, schrijft Rabobank. Sommige bedrijven ervaren extra druk omdat onder andere de krachtvoerkosten stijgen en het een erg droog jaar was.

Wereldwijde melkproductie

De wereldwijde melkproductie is over 2021 met ruim 1% gestegen. In 2020 was de totale groei een halve procent meer.

De meeste groei zit naar verwachting in de Verenigde Staten. In het laatste kwartaal van 2020 steeg de melkproductie daar met +3%. Dit komt doordat de melkveestapel groeide en de melkproductie ook. Voor het eerste kwartaal van dit jaar verwacht Rabobank een groei van 1,8%.

In Europa wordt geen groei van melkaanvoer verwacht. Zowel januari als februari laten naar verwachting een daling zien in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Rabobank verwacht voor het tweede kwartaal een groei van 0,9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het groeiseizoen is dan begonnen en de verwachte hogere melkprijzen. In het derde kwartaal zit er volgens de bank een groei van 0,6% aan te komen.

Melkprijs gaat stijgen

De Nieuw-Zeelandse melkprijs zal naar verwachting stijgen. De prijzen liggen daar nu tussen $ 6,90 en $ 7,50 per kilo vet- en eiwit. Rabobank verwacht een melkprijs van $ 7,80 per kilo vet- en eiwit voor de rest van het seizoen.

Ook de Europese melkprijs zal gaan stijgen. Sinds oktober is de melkprijs met een gemiddelde van € 35,05 per 100 kilo bijna niet veranderd.

Diverse grote zuivelverwerkers hebben al kleine verbeteringen in de melkprijzen voor maart aangekondigd. De komende drie maanden wordt een hogere melkprijs verwacht.

Meer vraag naar zuivel in EU en Azië

In de EU en Azië steeg de vraag naar producten sterk begin dit jaar. Dit kwam door kleinere zuivelvoorraden en een lagere melkproductie. De prijs voor mageremelkpoeder steeg van begin december tot de tweede helft van februari met € 169 (+7,7%) naar € 2.348 per ton. De EU-volle melkpoeder steeg met € 165 (+6,0%) naar € 2.913 per ton. De EU-boterprijs steeg met € 181 (+5,3%) naar € 3.584 per ton. De EU-Goudse kaas daalde met € 12 (-0,4%) naar € 3.186 per ton. Mozzarella liet in dezelfde periode een sterke verbetering zien met € 350 (+14,0%) naar € 2.850 per ton. Voor de meeste basiszuivelproducten verwacht Rabobank in het tweede kwartaal van 2021 een prijspiek.

Purmer
Marleen Purmer Redacteur


Beheer