Rabobank: pluimveemarkt blijft voorlopig uitdagend

13-01 | |
Sinds vorig jaar augustus zit er een stijgende lijn in de voerprijzen (die zo’n 70% uitmaken van de kostprijs bij vleeskuikens). Foto: Lex Salverda
Sinds vorig jaar augustus zit er een stijgende lijn in de voerprijzen (die zo’n 70% uitmaken van de kostprijs bij vleeskuikens). Foto: Lex Salverda

Marktanalisten van Rabobank verwachten dat de wereldwijde pluimveevleesmarkt dit jaar uitdagend blijft, zeker in de eerste helft van 2021.

Corona zorgt nog altijd voor druk op de afzet richting horeca en foodservice, terwijl het virus tegelijkertijd zorgt voor een rem op de economie waardoor de markt meer prijsgedreven is. Daarnaast stijgen de voerprijzen, beginnen China en Vietnam de Afrikaanse varkenspest te boven te komen, en wordt Noord-Europa geteisterd door vogelgriepuitbraken.

In de tweede helft van 2021 gloort er wellicht hoop, als het vaccineren tegen corona voorspoedig loopt. Hierdoor zou de vraag naar pluimveevlees vanuit horeca en foodservice weer aantrekken. Eerst zullen dan echter wel voorraden weggewerkt moeten worden.

Prijzen pluimveevlees meest geleden van corona

Rabobank spreekt in zijn kwartaalrapport voor de eerstkomende tijd daarom over de ‘perfect storm ahead’; verwijzend naar de cocktail van factoren die de pluimveevleesmarkt zwaar onder druk zetten. De pluimveevleesprijzen hebben het meest geleden van de coronacrisis van de verschillende vleessectoren, zo blijkt uit de Rabobank-cijfers. Meer dan varkens- en rundvleesprijzen, omdat de pluimveevleessector in zijn afzet zo sterk afhankelijk is van horeca en foodservice.

Volgens de bank moet de focus de komende tijd liggen op (het beheersen van) de kostprijs, om de huidige marktsituatie het hoofd te bieden, en het beheersen van het aanbodvolume.

Stijgende lijn in voerprijzen

Sinds vorig jaar augustus zit er een stijgende lijn in de voerprijzen (die zo’n 70% uitmaken van de kostprijs bij vleeskuikens), aangejaagd door Azië en specifiek China. Het land is zijn veestapel weer aan het herstellen na de zware klappen van Afrikaanse varkenspest. Daarnaast hebben weersomstandigheden in verschillende landen gezorgd voor tegenvallende oogsten. Omdat de voorraden nu rap dalen, blijft er naar verwachting dit jaar sprake van hoge voerprijzen en hoge volatiliteit in de grondstoffenmarkt.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.