Rabobank rekent op aanhoudend hoge graanprijzen

16-11 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De tarweprijzen blijven hoog in 2023. Dat voorspelt Rabobank in haar nieuwe prognose voor landbouwmarkten in 2023.

Volgens onderzoekers van de bank is er volgend jaar een tekort van 6 miljoen ton tarwe. De bank noemt dit tekort aanzienlijk. Daardoor blijven de prijzen hoog. Er zal wel sprake blijven van flinke prijsschommelingen, want de markten van agrarische grondstoffen blijven zeer volatiel. Dat wil zeggen dat de prijzen sterk schommelen op grond van wisselend sentiment in de markt.

Tarwe sterkst getroffen

Tarwe is dit jaar het sterkst getroffen product door de oorlog in Oekraïne. Dit vanwege het aandeel van Rusland en Oekraïne in de wereldwijde export van tarwe. De graancorridor voor verscheping uit Oekraïne verlichtte de markt, maar het is nog steeds de vraag of de route van de graanexport via de Zwarte Zee in de komende maanden ook te gebruiken is.

Voorspelling is lastig

Hierdoor is het volgens de onderzoekers van de Rabobank wel lastig om een voorspelling van de graanmarkt te doen. Toch gaan ze ervan uit dat de huidige situatie niet zal veranderen. Ingecalculeerd is dat de vraag wel zal afnemen als gevolg van een zwakkere wereldeconomie. Onzekerheden blijven er ook wat het weer betreft in de belangrijkste productiegebieden in de EU, de VS en Argentinië.

Suikerprijzen blijven laag

De suikerprijzen blijven volgend jaar relatief laag denken de onderzoekers van de Rabobank. Zij verwachten dat Brazilië een groter aandeel van de geproduceerde rietsuiker op de wereldmarkt zullen brengen. Dit zou mogelijk een extra aanbod opleveren van 3 tot 4 miljoen ton suiker. Dat grotere aanbod houdt de prijzen onder druk.

In Brazilië wordt een grotere oogst van suikerriet verwacht als gevolg van betere weersomstandigheden. Bovendien liggen de ethanolprijzen onder die van suiker en dat maakt een grotere suikerafzet op de wereldmarkt voor suiker aantrekkelijker.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer