Rabobank sluit helft huidige filialen

Rabobank gaat het aantal kantoren en filialen versneld sluiten van circa 230 naar 100 tot 150 locaties.

De bank zet het mes in het aantal kantoren om de winstgevendheid op peil te houden. De combinatie van lage rente, ander klantengedrag en corona maken een nieuwe reorganisatie nodig, meldt het Financieele Dagblad (FD). FD baseert zich op vertrouwelijke stukken die het in handen heeft. In december komt Rabobank zelf met meer details over het voornemen naar buiten.

Lokale banken aan zet

Rabobank bevestigt dat het aantal kantoren wordt verminderd. Daarover zijn gesprekken gaande met en binnen lokale Rabobanken in de afgelopen weken, aldus een woordvoerder. Eind september had Rabobank nog 230 kantoren verspreid door Nederland, inclusief filialen die soms maar een deel van de dag geopend zijn. Dat gaat in de komende jaren naar 100 tot 150 kantoren en filialen.

De plannen komen aan de orde in de Algemene Ledenvergadering waar lokale banken gezamenlijk besluiten nemen. Dat gaat niet over het aantal kantoren dat uiteindelijk overblijft, maar wel over de manier waarop en wanneer locaties gesloten worden, meldt de woordvoerder. Dat is onder meer afhankelijk van het eigendom van de panden en eventuele verkoop en lopende huurovereenkomsten.

Gevolgen ondernemers

Voor ondernemers gaat niet heel veel veranderen, volgens Rabobank. Een groot deel van het klantencontact is al online of gebeurt door adviseurs op het bedrijf van klanten zelf. Die trend is er al langer en zet zich door. Het aantal lokale banken gaat op termijn ook verder omlaag. Van nu nog 85 naar circa 70. Dat moet ook leiden tot meer samenwerking van de verschillende adviseurs die bedrijven bedienen, stelt de woordvoerder.

In de afgelopen jaren is het aantal adviseurs al sterk gekrompen. Waar eerder menig lokale Rabobank meerdere adviseurs of relatiemanagers had voor de agrarische sector en het mkb is het werkgebied per adviseur veel groter geworden en opereren ze nu doorgaans vanuit de grotere regionale kantoren.

Voor particulieren komen er in plaats van kantoren wel meer zogenoemde ontmoetingsplekken die zich in andere kantoren of in bibliotheken en winkels bevinden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.