Rabobank: teeltcertificaat vaak niet genoeg

10-02-2020 | Laatste update op 16-02 | |
Foto: Koos Groenewold.
Foto: Koos Groenewold.

Teeltcertificaten zeggen niets over de individuele milieuprestatie van een bedrijf of product. Daarvoor ziet Rabobank in de toekomst andere modellen ontstaan.

Rabobank presenteerde op de beurs Fruit Logistica in Berlijn het Trend Report 2020. Daarin schrijft de bank dat teeltcertificaten statisch zijn en dus niets zeggen over vooruitgang op het gebied van duurzaamheid of de prestaties van het individuele bedrijf.

Wel ziet Rabobank dat certificaten of productlabels in onderlinge concurrentie tot verduurzaming leiden. De bank wijst op internationale labels voor groente als zero-pesticide, pesticide-free en residu-free, die de ruimte tussen gangbaar en biologisch vullen. Dat leidt wel tot verwarring bij consumenten.

Overigens noemt de bank het Nederlandse duurzaamheidscertificaat On the Way to PlanetProof niet in het rapport, waarvoor het veel Nederlandse beleidsmakers interviewde.

Lees verder onder de tweet

Individueel inzicht

Rabobank verwacht veel van internationale ontwikkelingen die bedrijven helpen individueel te verduurzamen. Zo werkt Wageningen University & Research (WUR) met onder meer GroentenFruit Huis aan een model voor CO2-footprint-calculatie. In de Verenigde Staten werkt de brancheorganisatie Produce Marketing Assocation (PMA) aan gratis instrumenten voor telers om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de productie.

Verder kijken dan milieu

Volgens Rabobank zijn er nog bredere modellen waarmee bedrijven hun individuele duurzaamheid afmeten, zoals True Cost Accounting of True Pricing. Daarin worden ook maatschappelijke kosten zoals gezondheidsrisico’s voor teeltmedewerkers en beloning meegenomen.

De bank noemt het belangrijk dat deze instrumenten breder meten dan alleen milieuzaken. Hoe het meten van individuele prestaties teeltbedrijven gaat beïnvloeden, beschrijft de bank niet in het rapport.

Strenge investeringseisen voor milieuprestaties

Wel beschrijft Rabobank hoe het een lening verstrekte aan het Chileense Hortifruit, een van de grootste bessentelers ter wereld, voor een overname in Peru. De bank legde Hortifruit strenge eisen op voor de milieuprestaties van de vestiging in Peru. Die moest naar hetzelfde niveau gebracht worden als die in Chili.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer