Rabobank toont twee gezichten

24-06 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Canva
Foto: Canva

“Rabobank heeft geen boter, maar een kilo stront op het hoofd. Als financier is Rabo medeverantwoordelijk voor de stikstofcrisis”, zegt programmamaker Jort Kelder tegen professor dr. Barbara Baarsma van Rabobank.

Die is dat met hem eens. Ze ziet het als haar grootste missie om te zorgen voor verduurzaming van de wereld. Zelf doet ze dat als hoogste baas van Rabo Carbon Bank, die zich richt op de handel in CO2-certificaten. Door anders – duurzamer – te boeren kan de bodem koolstof opslaan. Dit is goed voor het milieu. “Ik pleit voor groene groei”, zegt Baarsma. Daarom wil ze ook dat Rabo forse rentekortingen gaat geven aan boeren, die hoog scoren op de biodiversiteitmonitor.

Geen enkel begrip voor de boer

Zo kennen we Baarsma weer. Terwijl de boeren zich genaaid voelen door de regering, trekt Baarsma een boetekleedje aan omdat Rabo aan de stikstofcrisis heeft meegewerkt via financiering. Een heel klein kleedje, want ze toont geen enkel begrip voor de boer, die in zak en as zit. Voor verliezers heeft ze geen oog. Alleen duurzame raad voor de blijvers, die Rabobank dan goedkoper geld kunnen lenen. En dat terwijl er nog geen plan op papier staat, alleen maar doelen, die bereikt moeten worden.

Zijn reactie op de stikstofaanpak is wijs en menselijk

Wat heb ik dan een veel groter respect voor hoofddirecteur Wiebe Draijer van Rabobank. In oktober vertrekt hij en we zullen hem missen. Zijn reactie op de stikstofaanpak is wijs en menselijk. Hij onderkent het stikstofprobleem. Maar hij begrijpt de onrust onder de boeren, zegt hij in het Financieel Dagblad. De regeringsplannen om de stikstofuitstoot te beperken, vindt hij onwerkbaar: ”Van der Wal pleegt een emotionele aanslag op de boer. Ze jaagt de boeren van de overlegtafel. De nadruk ligt eenzijdig bij de reductie van de veestapel. Krimp mag niet doel op zich worden om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Ook andere sectoren, zoals industrie en luchtvaart moeten bijdragen. En boeren, die doorgaan, moet duidelijk gemaakt worden hoe ze nog wel een gezond bedrijf kunnen runnen.”

Wat een verademing na het gewauwel van Barbara Baarsma.

Meer over


Beheer