Rabobank: vanaf april herstel zuivelmarkt ingezet

08-03 | |
herstel zuivelmarkt
Foto: Canva

De gemiddelde melkprijs in de belangrijkste melkproducerende landen in de EU daalt in april naar zo’n € 45 per 100 kilo melk. Dat verwacht Rabobank.

Daarmee komt de melkprijs al snel aan de onderkant van de verwachting (€ 45 tot € 55) die de Rabo-analisten in december afgaven voor heel 2023.

De Europese melkprijzen volgen op dit moment de prijsdaling die in andere regio’s als Nieuw-Zeeland en de VS al eerder is ingezet. In april lijkt de bodem bereikt. Daarna wordt prijsherstel verwacht. Dat komt omdat de melkproductie toch wat minder toeneemt dan eerder voorzien.

Melkaanvoer stijgt minder hard

Rabobank verwacht dat in 2023 de wereldwijde melkproductie met 0,8% stijgt. Dat is iets lager dan de verwachte 1% die het bedrijf eerder afgaf. Die bijstelling komt onder andere door een toename in runderslachtingen in de Verenigde Staten. In Nieuw-Zeeland kampten melkveehouders eerst met droogte en werden daarop geconfronteerd met cycloon Gabrielle. De uiteindelijke productiedaling in het seizoen 2022-’23 ligt naar verwachting 2% lager dan in het seizoen ervoor. Dalende melkprijzen in Europa dragen bij aan de kleinere melkproductie.

Europese melkaanvoer

De Europese melkaanvoer valt in het eerste kwartaal 1,2% hoger uit dan in dezelfde periode van 2022 en voor het tweede kwartaal gaat Rabobank uit van een groei van 1%. Een sterke toename van melkaanvoer is opgetekend in Ierland, Nederland en Duitsland. Alleen in Italië en Frankrijk vallen productiecijfers lager uit dan verwacht door slechte weersomstandigheden en achterblijvende marges op melkveebedrijven. Daarbij zijn in de eerste twee maanden de prijzen van basiszuivelproducten flink gedaald en wijzen onderhandelingen voor retailcontracten ook op prijsverlagingen.

Volatiele markt

De zuivelmarkt was in de eerste 2 maanden van dit jaar behoorlijk volatiel, merkt Rabobank. Als voorbeeld noemt het de prijs van Goudse foliekaas, die in prijs zakte van € 4.150 naar € 2.800 per ton, om halverwege februari terug te veren naar € 3.225. Door de sterk dalende prijzen werden kopers aangetrokken die relatief kleine voorraden hadden. Rabobank verwacht dat de Europese prijzen voor basiszuivelproducten, zoals boter en kaas, het prijsdal zijn gepasseerd. Een breder prijsherstel verwacht het pas na het tweede kwartaal te zien, door grote onzekerheden een de vraagkant en de start van het nieuwe seizoen.

Europese export van zuivelproducten

De Europese export van zuivelproducten was in 2022 op jaarbasis. De uitvoer van vloeibare melk zakte met bijna 24%, maar de export van mageremelkpoeder pluste met 12%. Een belangrijke reden voor de daling is de lagere import vanuit China, door grote voorraden en een sterke groei van de Chinese melkproductie. Toch verwacht Rabobank dat China zich, door eerder dan geplande versoepelingen ten aanzien van corona, vanaf halverwege het tweede kwartaal weer op de internationale kopersmarkt manifesteert.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer