Rabobank: varkensvleessector moet vraaggestuurder

09-02 | |
Inpakken van varkensvlees voor export. - Foto: Bert Jansen
Inpakken van varkensvlees voor export. - Foto: Bert Jansen

De markten voor varkensvlees zijn aan het verschuiven. De komende jaren zal de vraag vanuit China afnemen, wat leidt tot een andere marktvraag in het middensegment.

Dit stelt de Rabobank in de kwartaalupdate voor de Nederlandse varkenshouderij. Het veranderen van de markt maakt het belangrijker om te produceren op basis van vraag. De vraag in het segment met onderscheidende producteigenschappen groeit juist, wat nieuwe samenwerkingsverbanden met zich meebrengt. Ook spelen digitalisering, transparantie en milieugebruiksruimte een toenemende rol in de sector.

Lees ook: Virussen en voerprijs bepalend voor varkensmarkt

Invloed van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

De ontwikkeling van de markt dit jaar hangt voor een groot deel af van de situatie met de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Door het toenemende aantal besmette wilde zwijnen neemt de kans af dat China in het eerste half jaar regionalisering accepteert.

Regionalisering biedt Duitsland ruimte om te blijven exporteren, bijkomend voordeel om Duits varkensvlees naar China te exporteren zijn de lage prijzen in Duitsland en de eigen AVP-problemen van China. Zolang China niet ingaat op de regionalisering in Duitsland, moet de Duitse sector maandelijks voor zo’n 65.000 ton varkensvlees en -producten een nieuwe bestemming vinden. Dat Duitse aanbod blijft de Europese markt en daarbij de prijzen beïnvloeden.

Meer Nederlands varkensvlees de grens over

De Nederlandse varkenssector kon in 2020 tot en met oktober wel 1% meer varkensvlees exporteren als gevolg van de vraag uit China en Hongkong. De export naar Duitsland, Italië en Griekenland nam tegelijkertijd af.

De Duitse problemen zorgden afgelopen jaar voor een prijsdaling voor de Nederlandse varkenshouder. Een herstel zit er nog niet direct in. Daartegenover staat wel een stijging van de voerkosten. De verwachting is dat de prijzen voor sojameel, mais en tarwe dit jaar respectievelijk 35% 42% en 19% stijgen.

Bekijk actuele varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.