Doorgaan naar artikel

Rabobank verwacht kleine prijsstijging tarwe en mais

Foto: Canva

Foto: Canva

Tarwe en mais worden duurder, maar de prijsstijging blijft beperkt. Dat verwacht RaboResearch, de marktanalyse-afdeling van de Rabobank.

RaboResearch noemt in een rapport enkele redenen waarom de tarweprijs op de Amerikaanse termijnmarkt CBOT omhoog gaat. De Europese Unie heeft dit jaar veel minder tarwe geoogst dan vorig jaar. Daardoor valt de export naar de wereldmarkt 34% terug ten opzichte van vorig jaar. Ook is het droog in Oost-Europa en de landen rond de Zwarte Zee. Dat vertraagt de inzaai van wintertarwe. Daarnaast is er het weerfenomeen La Niña. Daardoor is het droog in Argentinië waardoor de tarweproductie daar daalt. Ook koopt China veel mais op de wereldmarkt, hetgeen de tarweprijs een duwtje in de rug geeft.

Ook prijsstijging bij mais

De prijsstijging wordt echter beperkt doordat La Niña ook zorgt voor meer regen in Australië. Daarnaast verwachten de Rabo-analisten dat de akkerbouwers in Europa en de VS meer wintertarwe gaan zaaien vanwege de redelijke prijzen van dit moment.

Ook bij mais verwachten de analisten een kleine prijsstijging op de CBOT-termijnmarkt. China koopt veel mais en soja, omdat de varkensstapel weer wordt opgebouwd. Bovendien is het weer op dit moment minder gunstig voor de Amerikaanse mais. Maar ook hier blijft de prijsstijging beperkt, omdat de maisoogst in de VS op gang komt.

Ook verwacht de bank een groei van het maisareaal in 2021. Onzeker is welk effect de coronacrisis verder gaat hebben op de graanmarkt.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin