Rabobank: voedselprijzen in 2023 lager, maar veel onzekerheid

19-12-2022 | |
Volgend jaar is er meer plantaardige olie beschikbaar waardoor de prijzen zullen dalen. Toch is er één grote uitzondering: de prijzen voor olijfolie gaan een nieuw record bereiken. Foto: Canva
Volgend jaar is er meer plantaardige olie beschikbaar waardoor de prijzen zullen dalen. Toch is er één grote uitzondering: de prijzen voor olijfolie gaan een nieuw record bereiken. Foto: Canva

De onzekerheid over de voedselprijzen in 2023 is groot volgens analisten van Rabobank.

In de update Vooruitzicht op 2023 voorziet de bank nog steeds hoge prijzen, maar niet meer op recordhoogte zoals dit jaar. Toch zijn er nog veel factoren, met name de energieprijzen, die grote impact kunnen hebben op de voedselprijzen.

Rabobank bekijkt van enkele producten de vooruitzichten aan de hand van eigen analisten. De verwachting voor de foodservice: scherpere keuzes in de inkoop van goederen. De onzekerheid is volgens de bank veel hoger in 2023, omdat geopoltieke problemen voortduren en ook de energieprijzen voorlopig niet zullen dalen.

Groenten en fruit

De prijzen voor groenten, fruit en aardappelen gaan ook in 2023 verder stijgen. Doordat de gestegen kosten tot nu toe nog niet helemaal zijn doorgerekend zullen de prijzen stijgen, maar Rabobank verwacht ook dat de telers terughoudend zullen zijn door de hoge kosten. Dit geldt met name voor de bevroren en langhoudbare producten, omdat de energiekosten hiervoor behoorlijk zijn. Zoals ieder seizoen speelt het weer ook een grote rol in het aanbod.

Plantaardige oliën

In 2023 gaan de prijzen voor plantaardige oliën dalen, verwacht Rabobank. De prijzen blijven wel boven het niveau in 2020. Volgend jaar is er meer plantaardige olie beschikbaar waardoor de prijzen zullen dalen. Toch is er één grote uitzondering: de prijzen voor olijfolie gaan een nieuw record bereiken. Door droogte in Spanje is de verwachting dat de oogst met 50% zal dalen.

Bakkerijproducten

De prijzen voor bakkerijproducten zullen wellicht gaan dalen volgens de bank. De bakkerijsector heeft het moeilijk gehad in 2022 door de hoge energieprijzen, maar veel bakkerijen hebben hun kosten kunnen doorberekenen. Voor 2023 is de verwachting dat de prijzen van boter en chocolade zullen dalen, hoewel dit verre van zeker is. Het tekort aan verpakking kan wel een belemmering vormen in 2023.

Dierlijke eiwitten

In een eerder rapport over dierlijke eiwitten schrijft Rabobank dat er veel veranderingen aankomen op de markt voor dierlijke eiwitten. De prijzen blijven op een hoog niveau, maar er zijn grote regionale verschillen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer