Rabobank: vraag naar kunstmest neemt komend jaar af

14-01-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De vraag naar kunstmest in de EU zal in 2020-2021 afnemen met 1,8%, gedreven door strengere milieuregels. Dat stelt Rabobank in een rapport.

Producenten van kunstmest krijgen te maken met recordlage prijzen, een zwakke vraag en druk om de uitstoot van de productie te verlagen. Voor de komende tien jaar verwacht Rabobank dat de totale vraag naar stikstof, fosfaat en kalikunstmest in de EU relatief constant blijft, hoewel de vraag naar stikstof naar verwachting iets zal afnemen als gevolg van milieuwetgeving.

Invloed stikstofregels

Stikstofregels in de EU zijn de belangrijkste factor die de vraag beïnvloedt, zo schrijft de bank. De Europese Commissie heeft, om watervervuiling tegen te gaan, de regels omtrent stikstof aangescherpt.

Duitsland, de derde grootste kunstmestgebruiker in de EU, stelde in 2017 nieuwe regels in om het stikstofoverschot te verminderen. Het doel is 25% gereduceerd te hebben in 2030. Rabobank signaleert dat in de eerste zes maanden van vorig jaar de verkopen van kunstmest 9% afnamen in Duitsland.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer