Skip to content

Rabobank vreest sterke winstval door coronacrisis

Updated on:
Business
Nieuws
Hoofdkantoor van Rabobank. - Foto: ANP

Hoofdkantoor van Rabobank. - Foto: ANP

Rabobank verwacht dat de winstgevendheid dit jaar hard geraakt zal worden door de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de economie. Dat zegt de bank in een update over de virusuitbraak.

Rabobank wijst op fors hogere afschrijvingen als gevolg van de crisis. De bank rekent voor dit jaar bij afboekingen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald op een bedrag van € 2 miljard.

Het is volgens de bank nog te vroeg om een concrete prognose voor de nettowinst dit jaar te geven, maar er zal een ‘significante impact’ te voelen zijn, aldus Rabobank. Het bedrijf geeft aan dat de financiële buffers sterk genoeg zijn om die impact te kunnen opvangen.

Uitstel van betaling voor klanten

Rabobank zegt klanten tegemoet te komen in de crisistijd, bijvoorbeeld door uitstel van betaling te bieden op leningen van bedrijven en particulieren. De bank behoort tot de belangrijkste kredietverstrekkers aan kleine en middelgrote (agrarische) bedrijven in Nederland. Daarnaast is Rabobank een grote speler op de hypotheekmarkt.

Rabobank: agrifoodsector krimpt met 10%

De bank verwacht dat de economie in de sectoren agrarisch, bosbouw en visserij in Nederland dit jaar 10% krimpt. Die klap zal in 2021 echter weer opgevangen worden, met een plus van 10%, verwacht Rabobank.

Vooral de food- en bloemensector krijgen een flinke tik, zo blijkt uit de impactladder van de bank. De zuivel-, vlees- en suikersector volgen met een ‘matig tot hoog’ aangemerkte impact. Sector granen en oliezaden staat op deze ladder met de minste impact, net zo als de retail (supermarkten).

Economisch herstel voor 2021 verwacht

De bank denkt verder dat de Nederlandse economie dit jaar met 5% kan gaan krimpen door de crisis en de maatregelen om de coronavirusuitbraak tegen te gaan. Daarbij hanteert Rabobank een aanname van een kortstondige crisis. Voor 2021 gaat de bank dan weer uit van een economisch herstel in Nederland met 4,9%. Voor de wereldeconomie rekent het financiële concern voor 2020 op een krimp met 2,6% en met een groei van 5,3% volgend jaar.

De update betreft geen financiële kwartaalrapportage van de bank. Die cijfers publiceert Rabobank halfjaarlijks. De volgende publicatie is op13 augustus 2020.

Snel delen

Afbeelding
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin