Rabobank: wereldwijde melkvolume krimpt harder dan verwacht

08-12-2021 | |
Een RMO lost melk bij een verwerkingsfaciliteit van FrieslandCampina. - Foto: Mark Pasveer
Een RMO lost melk bij een verwerkingsfaciliteit van FrieslandCampina. - Foto: Mark Pasveer

Melkprijzen blijven nog hoog door sterke vraag en achterblijvende melkaanvoer. Hoge kosten zetten druk op marges.

De melkproductie neemt wereldwijd harder af dan eerder verwacht. De aanvoer van melk in de belangrijkste exportregio’s is in het derde kwartaal van dit jaar niet meer gegroeid. Dat is voor het eerst na negen kwartalen met groei. Voor het vierde kwartaal is de verwachting dat de melkproductie zelfs krimpt met net geen 0,5%. Dat stelt Rabobank in de zuivelupdate voor het vierde kwartaal.

De onverwacht forse krimp van het aanbod is een belangrijk verschil met het voorgaande kwartaal, volgens zuivelanalist Daniëlle Duijndam. Het kleinere aanbod in combinatie met de voortdurende sterke vraag naar zuivel is de belangrijkste reden voor de fors gestegen prijzen voor basiszuivel wereldwijd. Voor eind dit jaar en begin 2022 rekent Rabobank op een verdere stijging van de melkprijzen.

Minder koeien en slecht weer

In de VS is het aantal melkkoeien met 100.000 afgenomen sinds juni. Dat komt vooral door de aanhoudend slechte marge vanwege de sterk gestegen kosten voor voer met onzekerheid over de beschikbaarheid. Slecht weer in Nieuw-Zeeland in de belangrijke productiemaand oktober drukt eveneens de melkproductie. Tegelijkertijd betaalt de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra momenteel recordprijzen uit. Dat geeft de melkveehouders daar ruimte om schulden af te betalen, te automatiseren en zich voor te bereiden op strengere milieuregels, volgens de analisten van Rabobank.

In de EU en het Verenigd Koninkrijk daalde de melkproductie in totaal met 0,2% in het derde kwartaal. In Nederland was dat bijna 3% minder, in Duitsland daalde de melkproductie met 1,8%. Italië en Ierland noteerden wel een stijging van 3,4% en 0,3%.

Nederlandse melkprijs verder omhoog

De gemiddelde melkprijs in de EU is inmiddels gestegen naar € 38 per 100 kilo in oktober. Volgens de Rabo-analyse gaat de gemiddelde prijs begin 2022 verder omhoog, tot meer dan € 40 per 100 kilo. Ondanks de hoge prijzen blijven de stijgende kosten voor voer, kunstmest, arbeid en energie drukken op de marges.

Voor de melkproductie in Nederland verwacht Rabobank begin 2022 een stabiele tot licht afnemende productie. In het nieuwe weideseizoen is pas weer enige groei mogelijk als het weer meewerkt. De prijzen voor basiszuivel zijn eind november verder gestegen. Rabobank verwacht dat die stijging begin 2022 ook zichtbaar wordt in de melkprijs.

Vooruitzichten positief

Voor het lopende vierde kwartaal gaat Rabobank uit van een bescheiden afname van de wereldwijde melkproductie (minder dan 0,5%). Voor het eerste kwartaal van 2022 wordt een bescheiden herstel verwacht (circa 0,4%). Voor de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland blijft dat een kleine daling, in de andere regio’s een bescheiden plus.

De vraag naar zuivel zal begin 2022 in de EU en het VK mogelijk wel wat afnemen. Door aanscherping van coronamaatregelen is er opnieuw een verschuiving van foodservice naar retail en online.

Esselink
Wim Esselink Redacteur


Beheer