Doorgaan naar artikel

Raizen neemt suikerproducent Biosev over in Brazilië

Foto: Canva.com

Foto: Canva.com

Het Braziliaanse concern Raizen koopt suiker- en ethanolbedrijf Biosev, dat wordt gecontroleerd door Louis Dreyfus.

Raizen is de nummer 1 wereldwijd in suiker- en ethanolproductie en is een joint venture tussen Shell en de Braziliaanse energiemaatschappij Cosan. Raizen betaalt omgerekend $ 670 miljoen aan de de Biosev-aandeelhouders, meldt persbureau Reuters. De aandeelhouders van Biosev krijgen ook circa 5% van de aandelen in Raizen, maar de volledige overnameprijs wordt niet bekendgemaakt.

Grootste speler

Met de overname versterkt Raizen zijn positie als ’s werelds grootste suikerproducent. Tegelijkertijd wordt het aandeel van Raizen op de Zuid-Amerikaans energiemarkt groter. Na de overname heeft Raizen 35 productielocaties in Brazilië, waarin jaarlijks 105 miljoen ton suikerriet verwerkt kan worden. Biosev en Raizen produceerden gezamenlijk 5 miljoen ton suiker en 3,84 miljard liter ethanol in boekjaar 2019-‘20.

BP Bunge Bioenergia

De Braziliaanse nummer 2 is BP Bunge Bioenergia, een samenwerking tussen olieconcern BP en commodity-handelshuis Bunge. Bioenergia heeft elf fabrieken die dit seizoen naar schatting 32 miljoen ton suikerriet verwerken tot circa 1 miljoen ton suiker en 1,5 miljard liter ethanol.

Schuldenlast

De deal omvat niet de schuldenlast van Biosev van circa $ 1,4 miljard, volgens Reuters. Volgens de topman van Raizen, Ricardo Mussa, heeft Biosev goede productielocaties. Het bedrijf had vooral financiële problemen, geen operationele. Daarom is de overname een grote kans, volgens Mussa.

Financiële herstructurering

De verkoop is onderdeel van de financiële herstructurering van de commodity-tak van Louis Dreyfus. In november werd een belang van 45% in die activiteiten verkocht aan ADQ, de investeringsmaatschappij van Abu Dhabi.

Beheer
WP Admin