Rapport: in 2035 is 11% van de eiwitten alternatief

24-03-2021 | |
De forse groei van alternatieve eiwitten in de komende jaren baseren de onderzoekers mede op onderzoeken, waarin consumenten aangeven meer alternatieve eiwitten te willen gaan eten. Foto: ANP
De forse groei van alternatieve eiwitten in de komende jaren baseren de onderzoekers mede op onderzoeken, waarin consumenten aangeven meer alternatieve eiwitten te willen gaan eten. Foto: ANP

De markt voor alternatieve eiwitten groeit van de huidige 13 miljoen ton per jaar naar 97 miljoen ton in 2035. Daarmee zijn de alternatieve eiwitten op dat moment goed voor 11% van de gehele eiwitmarkt.

Dat is één van bevindingen in een nieuw rapport van Boston Consulting Group en Blue Horizon. Wanneer technologische innovatie sneller gaat en wet- en regelgeving ondersteunt, kan het aandeel volgens de schrijvers doorgroeien tot 22% van de gehele markt in 2035. Op dit moment is het aandeel alternatieve eiwitten wereldwijd nog zo’n 2% van de totale markt van dierlijke eiwitten.

In 2025 een ‘vleespiek’ bereikt

In 2035 zal de markt van alternatieve eiwitten, zoals op basis van planten, micro-organismen en dierlijke cellen, tenminste € 245 miljard waard zijn. De schrijvers van het rapport verwachten dat in 2025 in Europa en Noord-Amerika een ‘vleespiek’ wordt bereikt, waarna de consumptie van dierlijke eiwitten in deze markten zal gaan afnemen.

Gelijkwaardigheid

De forse groei van alternatieve eiwitten in de komende jaren baseren de onderzoekers mede op onderzoeken, waarin consumenten aangeven meer alternatieve eiwitten te willen gaan eten. Een belangrijke factor voor consumenten is daarin een betere smaak van vlees-, zuivel- en visvervangers en een lagere prijs. Om de markt te laten groeien is het, aldus het rapport, belangrijk dat de vervangende producten in consumentenbeleving gelijkwaardig worden aan die van dierlijke eiwitten. Die gelijkwaardigheid wordt voor plantaardige alternatieven in 2023 bereikt en voor eiwitten gebaseerd op micro-organismen in 2025, zo is de verwachting.

Blue Horizon

Blue Horizon is een voedseltechnologiefonds dat met investeringen een positieve impact op het milieu, menselijke gezondheid en dierwelzijn wil ondersteunen en promoten. Blue Horizon leidde onder andere de investeringsronde voor Mosa Meat. De Boston Consulting Group is een management consulting bedrijf, één van de grootste ter wereld.

Kloosterman


Beheer