Doorgaan naar artikel

Rapport: voedselkeuze steeds vaker niet-dierlijk

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: ANP - Foto: JUSTIN LANE

Foto: ANP

De voedselkeuze van consumenten in landen met een hoog inkomen wordt steeds gezonder en is steeds meer gericht op producten van niet-dierlijke oorsprong. Ook komt er meer aandacht voor biologisch voedsel en voor alternatieve eiwitbronnen.

Dat staat in een rapport geschreven in opdracht van het Europees Parlement. Het rapport brengt de belangrijkste trends die impact hebben op de agrifoodsector in beeld.

Ruim 20% vegetarisch

Er is een groeiend aantal mensen dat geen of minder dierlijke producten eet. Geschat wordt dat wereldwijd 21,9% vegetarisch is, zo schrijft het rapport. De schrijvers van het rapport constateren echter ook dat de consumptie van dierlijke producten de afgelopen 50 jaar toegenomen is in landen met hogere inkomens. Ze verwachten dat beide trends de komende jaren blijven doorgaan.

In landen met lage inkomens zal de consumptie van dierlijke producten toenemen, evenals ready-to-eat en calorierijke producten.

Nieuwe verdienmodellen

Naast de consumententrends zijn er ook technologische ontwikkelingen die impact (gaan) hebben op de agrifoodsector. Technologische innovaties kunnen de voedselproductie vergroten, zonder dat er meer input nodig is, aldus de onderzoekers. Daarnaast bieden ze mogelijkheden voor onder andere uitstoot van broeikasgassen en het behoud van biodiversiteit. Daarnaast bieden technologische oplossingen mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen.

De schrijvers van het rapport stellen vast dat hogere temperaturen door klimaatverandering een positief effect kunnen hebben op oogstopbrengsten in sommige landen. Daartegenover staat dat droogte en heftige regenval, ook door klimaatverandering, oogsten negatief kunnen beïnvloeden.

Voedselverspilling

Ook voedselverspilling wordt genoemd als een trend die invloed heeft. De onderzoekers noemen dat beslissingen op beleidsniveau kunnen leiden tot meer voedselverspilling, bijvoorbeeld wanneer sommige subsidies overproductie veroorzaken om de prijzen te verlagen. Een overschot en bijbehorende lagere prijzen leiden tot minder bezorgdheid over verspilling.

Tot slot zien de onderzoekers dat er meer concurrentie komt tussen het gebruik van biomassa als voedsel, als diervoer en als energie. Dat kan mogelijk een negatieve impact hebben op voedselzekerheid.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin