Doorgaan naar artikel

Reacties steunpakket VS positief, maar meer nodig

Persconferentie afgelopen vrijdag met Sonny Perdue, Amerikaanse landbouwminster, aan het woord. Foto: ANP

Persconferentie afgelopen vrijdag met Sonny Perdue, Amerikaanse landbouwminster, aan het woord. Foto: ANP

De reacties op het Amerikaanse steunpakket aan boeren als gevolg van de coronacrisis zijn over het algemeen positief, maar meer steun vanuit de overheid wordt gevraagd.

Zo is de National Cattlemen’s Beef Association (organisatie voor vleesvee) blij met het steunpakket van in totaal omgerekend € 14,7 miljard. € 4,7 miljard hiervan bestaat uit directe betalingen aan rundveehouders. Maar, zo schrijft de organisatie in een verklaring, ‘er is nog veel meer werk te doen om de veehouders (…) te beschermen’. Ook volgens Mike Conaway uit Texas, lid van het Amerikaanse congres, is er meer steun nodig om boeren en veehouders door de coronacrisis te leiden.

Steun aan varkenshouders niet genoeg

Volgens de National Pork Producers Council (organisatie voor varkenshouders) is de steun aan varkenshouders niet voldoende. € 1,5 miljard wordt uitgetrokken voor directe betalingen aan varkenshouders. “Hoewel de directe betalingen aan varkenshouders verliezen voor sommige boeren zullen compenseren, zijn ze niet voldoende om de verschillende marktpartijen te ondersteunen, inclusief zij die varkens houden.” De organisatie is wel positief over het opkopen van varkensvlees, zodat er ruimte wordt gemaakt in de slachterijen om slachtrijpe varkens te slachten ‘die al waarde hebben verloren omdat ze werden vastgehouden op boerderijen vanwege Covid-19’.

Graantelers blij

De groep die Amerikaanse graantelers vertegenwoordigt is blij dat het ministerie van landbouw zo snel met een steunprogramma is gekomen. De groep laat zich verder niet uit over het bedrag dat beschikbaar is gekomen voor graantelers. Voor andere teelten dan soja, mais en katoen is € 460 aan directe steun beschikbaar.

Belangrijke verlichting

De belangenbehartiger voor melkveehouders, National Milk Producers Federation, is vooral blij met het steunpakket. “Het plan dat is aangekondigd, zou voor sommige producenten belangrijke verlichting moeten bieden, en we kijken ernaar uit om de komende dagen meer over de details te leren om de reikwijdte en implementatie volledig te begrijpen”, aldus de voorzitter.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin