Rechtbank vernietigt vergunning geitenbedrijf

04-01 | |
De geitenhouder heeft in mei 2016 een aanvraag ingediend om uit te breiden naar in totaal 3.713 melkgeiten, 1.712 opfokgeiten en 20 bokken. Foto: Lex Salverda
IMG_sal407444-006

De rechtbank in Overijssel heeft eind december 2020 een beroep tegen de door de gemeente Hof van Twente verleende omgevingsvergunning voor uitbreiding van een geitenhouderij in Ambt Delden gegrond verklaard.

Omwonenden vochten de verleende vergunning aan. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Overijssel. De geitenhouder heeft in mei 2016 een aanvraag ingediend om uit te breiden naar in totaal 3.713 melkgeiten, 1.712 opfokgeiten en 20 bokken. Om dit te kunnen realiseren zouden ook stalaanpassingen gedaan worden met betrekking tot ventilatie en zouden er twee nieuwe stallen gebouwd worden.

Eerst bestemmingsplan aanpassen

De gemeente Hof van Twente verleende uiteindelijk eind 2018 een vergunning voor de uitbreiding naar 3.657 melkgeiten, 1.200 opfokgeiten en 20 bokken. Volgens de rechter kan de vergunning voor de uitbreiding echter niet worden verleend zonder eerst het bestemmingsplan aan te passen. Het overgangsrecht van de Omgevingsverordening Overijssel is volgens de rechter niet van toepassing.

Opnieuw over aanvraag beslissen

Via de omgevingsverordening kondigde de provincie Overijssel in september 2018 een geitenstop af voor nieuwe geitenhouderijen, de uitbreiding van bestaande bedrijven en het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij. Volgens de rechtbank was ten tijde van het besluit en de afgifte van de vergunning het verbod van toepassing. Uitbreiding is daarom niet mogelijk, stelt de rechtbank. De gemeente Hof van Twente moet opnieuw over de aanvraag beslissen, met inachtneming van de uitspraken van de rechtbank.

Steeds meer melkgeiten

Het aantal melkgeiten neemt – ondanks afgekondigde geitenstops in acht provincies – de laatste jaren gestaag toe. In 2020 gaat het om 476.000 melkgeiten, tegenover 457.000 in 2019 (+4%). Dat komt vooral door onbenutte ruimte op geitenbedrijven die ingevuld wordt. De meeste geiten zijn te vinden in de provincie Noord-Brabant, gevolgd door Gelderland.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.