Doorgaan naar artikel

Rechter: Bayer moet waarschuwen op verpakking Roundup

Foto: ANP

Foto: ANP

Een Amerikaanse rechter stelt dat Bayer en waarschuwingslabel op Roundup-verpakkingen zou moeten opnemen als onderdeel van een voorgestelde schikking.

Het gaat om de schikking van $ 2 miljard om toekomstige claims op de lossen, waarin aanklagers stellen kanker te hebben gekregen door het gebruik van Roundup. De schikkingsovereenkomst moet nog worden goedgekeurd door een rechter. Deze week boog een rechter zich over de overeenkomst. “Jarenlang heb ik me afgevraagd waarom Monsanto dat niet vrijwillig zou doen om zichzelf te beschermen”, zei de rechter over een waarschuwingslabel. Hij zei dat een label verdere rechtszaken zou voorkomen en geld zou vrijmaken om een ​​beter aanbod te creëren voor mensen die al kanker zouden hebben gekregen door gebruik van Roundup.

Twee soorten Roundup-gebruikers

William Hoffman, een advocaat van Bayer, zei dat hij betwijfelde of het voorgestelde label bescherming zou bieden tegen toekomstige rechtszaken. De schikking zou betrekking hebben op twee soorten Roundup-gebruikers. Degenen met non-Hodgkin-lymfoomkanker maar die geen aanklacht hebben ingediend, werden door de rechter beschreven als ‘klasse één’. Klasse twee omvat gezonde mensen die Roundup hebben gebruikt en in de toekomst ziek worden. “Een dergelijke schikking zou in potentie redelijk kunnen zijn voor klasse 1”, zei de rechter, door de personen op de hoogte te brengen van hun rechten en een compensatie te bieden van maximaal $ 200.000.

Voor klasse twee uitte hij zijn zorgen over het plan, inclusief de waarschijnlijkheid dat de momenteel gezonde Roundup-gebruikers nooit te weten zouden komen dat er een klasseschikking zou zijn. De rechter gaf aan dat het wel ‘even’ zou duren voordat hij uitspraak doet over eventuele voorlopige goedkeuring van de schikkingsovereenkomst.

$ 11,6 miljard

Het bedrag dat Bayer beschikbaar stelt, is voor een periode van vier jaar als compensatie en om diagnostische hulp te bieden. Mensen waarbij non-Hodgkin-lymfoomkanker is vastgesteld en blootgesteld zijn aan Roundup kunnen maximaal $ 200.000 ontvangen. De schikking maakt deel uit van een bredere overeenkomst van $ 11,6 miljard om Roundup-rechtszaken van ongeveer 125.000 consumenten en boeren in de VS op te lossen.

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin