Rechter beslist over schadevergoeding voor FDF

Boerenprotest bij het RIVM in Bilthoven, juli 2020. - Foto: ANP
Boerenprotest bij het RIVM in Bilthoven, juli 2020. - Foto: ANP

De rechtbank Den Haag moet beslissen of Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding krijgt uitgekeerd over uitspraken over de actiegroep in Opsporing Verzocht.

De actiegroep stond vrijdag 2 april tegenover de Nederlandse staat en omroep Avrotros in de rechtbank in Den Haag. FDF had een zaak aangespannen na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. FDF eiste een schadevergoeding van € 50.000, maar de rechter liet al doorschemeren dit bedrag aan de hoge kant te vinden. Op de gang probeerden de partijen of ze elkaar konden naderen, maar het gat bleek te groot. De rechter doet op 20 april uitspraak.

In het tv-programma werd de FDF in verband gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM, en daarmee is de goede naam aangetast, aldus FDF. Overigens rectificeerde Opsporing Verzocht zowel op de website als in een volgende uitzending.

‘Banden met militante kern’

In juli vorig jaar was er een demonstratie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven waar FDF protesteerde tegen het stikstofbeleid van de regering. De avond daarvoor werd op drie plaatsen in Bilthoven en omgeving brand gesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar ‘Houd 1,5 meter afstand’ op stond.

Opsporing Verzocht, een programma waarin politie en justitie samen met kijkers misdrijven proberen op te lossen, besteedde op 13 oktober aandacht aan de branden. In de uitzending werd onder meer gezegd dat de vermoedelijke brandstichter ‘mogelijk banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later die dag bij de demonstratie waren’. Ook Viruswaarheid en Nederland in Opstand hadden zich bij het boerenprotesten van die dag aangesloten.

‘Er is geen bewijs voor zo’n verband tussen de branden en deze protestgroepen en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degenen op de beelden en die groepen’, aldus het programma later op de site. ‘Die link had niet gelegd moeten worden. Ook had niet gesuggereerd mogen worden dat Farmers Defence Force een militante kern heeft.’

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer