Rechter heft schorsing slachterij op

11-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De schorsing van een schapenslachterij in Breukelen is vrijdagavond opgeheven. Het bedrijf was door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geschorst vanwege een incident op 28 juni waarbij het dierenwelzijn van de te slachten schapen in het geding was.

Vrijdagavond heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald dat de schorsing kon worden opgeheven. Dat betekende dat het bedrijf in principe tijdens het Offerfeest (van 9 tot en met 11 juli) kon worden ingezet, aldus een woordvoerder van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De zitting van het CBb had vrijdagavond digitaal plaats. De uitspraak volgde vrijdag laat in de avond.

Volgens advocaat Theo Linssen kon de slacht echter niet worden hervat op zaterdag, omdat er onvoldoende personeel van de NVWA beschikbaar was. Om te slachten tijdens het Offerfeest, moeten slachterijen zich melden bij de NVWA. Volgens de advocaat had het bedrijf zich tijdig volgens de regels gemeld, maar had de NVWA duidelijk gemaakt dat het niet meer mogelijk was om op vrijdagavond nog te regelen dat er de volgende dag personeel voor de keuring bij de slachterij aanwezig zou zijn.

Medewerker ontslagen

Het incident op basis waarvan de erkenning van de slachterij was geschorst had te maken met gedragingen van het personeel van de slachterij. Een vaste medewerker met een 22-jarig dienstverband werd in verband met het incident op staande voet ontslagen. Een uitzendmedewerker werd weggestuurd met de mededeling dat hij niet hoefde terug te komen.

Bij de keuring na de slacht werd vastgesteld dat een van de schapen een gebroken poot had. Bij controle van de camerabeelden werd ontdekt dat de schapen getrapt en geschopt waren.

Plan van aanpak

Het bedrijf moest met een plan van aanpak komen om de situatie te verbeteren. Dat plan van aanpak was volgens de NVWA nog niet op orde. De advocaat zegt dat de NVWA niet precies duidelijk kon maken wat er nog schortte aan de door het bedrijf ingediende plannen. De rechter besloot echter dat er geen reden was om de schorsing van de erkenning in stand te houden. Het bedrijf mocht weer slachten.

Een plan van aanpak is meer dan de belofte dat je iets niet meer zult doen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie dat het niet is gelukt op vrijdagavond laat de planning voor de keuring nog zo aan te passen dat er op zaterdagochtend voldoende personeel beschikbaar was om het bedrijf te laten slachten. Er was wel voldoende capaciteit voor de keuring tijdens de slacht op zondag en op maandag. “Onze mensen gingen er tot vrijdagavond vanuit dat er bij het bedrijf niet geslacht zou worden voor het Offerfeest”, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Volgens de NVWA is er goed contact tussen het bedrijf en de NVWA over het plan van aanpak dat moet zorgen dat het dierenwelzijn is geborgd. “Een plan van aanpak is meer dan de belofte dat je iets niet meer zult doen.” Dat dieren getrapt, geschopt en geslagen zijn en dat er over dieren werd gelopen, is voor de NVWA reden nader strafrechtelijk onderzoek te doen naar het incident.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer