Rechter houdt bouw World Food Center Experience in Ede tegen

28-12-2022 | |
De World Food Center Experience zou in 2024 open gaan. - Foto: World Food Center Experience
De World Food Center Experience zou in 2024 open gaan. - Foto: World Food Center Experience

De bouw van de World Food Center Experience in Ede gaat voorlopig niet door. De Raad van State heeft woensdag 28 december geoordeeld dat de natuurvergunning voor het project niet deugt.

De Gelderse gemeente Ede moet opnieuw laten berekenen welk effect de komst van het project op de omliggende natuur zal hebben. Er moet een nieuw bestemmingsplan komen met een nieuwe natuurvergunning. De komst van World Food Experience, die in 2024 open zou gaan, loopt daardoor jaren vertraging op.

Ede, WUR en provincie Gelderland werken al jaren aan WFC Experience

Het WFC is een project waar onder andere Ede, de Wageningen Universiteit en de provincie Gelderland al jaren aan werken. Op het terrein van de leegstaande Prins Mauritskazerne moeten bezoekers in de Experience alles over voeding en voedsel te weten kunnen komen in een driedimensionale omgeving. Daarnaast moeten op het terrein 1.850 woningen worden gebouwd. Het geheel gaat naar verwachting ongeveer € 60 miljoen kosten. Ede, Gelderland en het Rijk hebben er al veel geld in gestoken.

De Experience zou zich gaan richten op gezinnen met kinderen, scholieren, studenten en zakelijke delegaties. Door te horen, zien, ruiken, voelen en natuurlijk te proeven leren zij in het centrum over de impact van voedsel op hun lichaam en op de planeet. Ze ervaren hoe de voedselketen werkt, wat nationale en internationale voedseluitdagingen zijn en welke rol Nederland speelt. ​​​​​​​

Zorgen over toename verkeer

De Stichting Milieuwerkgroepen Ede stapte naar de rechter om het bestemmingsplan aan te vechten. De stichting is vooral bezorgd over een enorme toename van verkeer. WFC Experience moet ongeveer 350.000 bezoekers per jaar trekken. Dat veroorzaakt fors meer wegverkeer langs de randen van de Veluwe, Nederlands grootste beschermde natuurgebied.

De hoogste bestuursrechter is het met de stichting eens dat de natuurvergunning die in 2015 werd afgegeven niet meer toereikend is. Weliswaar zijn dergelijke vergunningen onherroepelijk als er sinds de nieuwe stikstofregels niets is veranderd aan de passende beoordeling, maar daarvan is in het geval van WFC Experience geen sprake. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met zo’n 50.000 vierkante meter aan bebouwing voor de attractie en verkeersstromen. De gemeente mocht die vergunning dus niet in stand laten en moet een nieuwe beoordeling maken, aldus de Raad van State.

Komst World Food Center Experience onzeker

Het is de vraag of het WFC Experience er nu nog komt. Het enthousiasme bij een aantal partijen is in de loop van de jaren gedaald, ook al omdat het bedrijfsleven tot nu toe nauwelijks wil sponsoren. Daarnaast zijn materialen en bouwkosten steeds duurder geworden.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer