Het gerechtshof in Californië heeft de eerder bepaalde schadevergoeding in een Roundup-rechtszaak tegen Bayer fors verlaagd.
Een voormalige terreinbeheerder van een school beweert kanker te hebben gekregen door het gebruik van Roundup. Een jury in San Fransisco bepaalde in 2018 dat de man $ 289,2 miljoen moest krijgen. Dat bedrag werd later verlaagd door een rechter tot $ 78,5 miljoen. Het gerechtshof bepaalde in hoger beroep dat het bedrag verlaagd moet worden tot $ 20,5 miljoen.
In een 86 pagina’s tellende uiteenzetting schrijft het hof van beroep dat de terreinbeheerder ‘ruimschoots’ bewijsmateriaal aanbood dat glyfosaat, samen met andere ingrediënten in Roundup-producten, zijn kanker veroorzaakte. Volgens het hof moet de schadevergoeding echter verlaagd worden omdat de wet van Californië geen vergoeding biedt voor een verkorte levensverwachting.
Bayer noemt het besluit in een verklaring ‘een stap in de goede richting’, maar laat weten dat het mogelijk in beroep gaat bij het Hooggerechtshof van Californië.
Deze zaak staat los van het besluit van Bayer op 24 juni om te schikken in het grootste deel van de Roundup-zaken. Hiermee zijn miljarden dollars gemoeid. In deze schikking zitten ook afspraken over de manier waarop toekomstige claims tegen Bayer worden afgehandeld. Het is echter onzeker of de manier die Bayer hiervoor bedacht heeft er daadwerkelijk komt. Wetenschappers moeten in het mechanisme dat de chemiereus bedacht beoordelen of Roundup kankerverwekkend is. Een Californische rechter waarschuwde onlangs dat het twijfelachtig is of zo’n overeenkomst juridisch stand houdt, omdat het bij schadeclaims uiteindelijk aan de rechters of jury is om te oordelen of Roundup kanker veroorzaakt.
De beurskoers van Bayer reageerde dinsdag 21 juli positief op het nieuws. Na een dipje op maandag, steeg de koers dinsdagmorgen naar boven € 63.