Doorgaan naar artikel

Rechter verwerpt schikkingsplan Roundup Bayer

Foto: Canva

Foto: Canva

Een Amerikaanse rechter heeft Bayers voorstel om toekomstige rechtszaken over Roundup op te lossen verworpen.

Bayer komt daarop met een plan met ‘juridische en commerciële opties die samen een vergelijkbaar resultaat zullen bereiken in het verlagen van het risico van toekomstige claims’. Onderdeel van dit plan is dat het Duitse chemieconcern wil bekijken of het nog wel producten gebaseerd op glyfosaat voor gazons en tuinen op de Amerikaanse markt wil blijven verkopen. Dit aangezien de grote meerderheid van de schadeclaims personen betreft die zeggen de gazon- en tuinproducten te hebben gebruikt en daarna kanker te hebben gekregen.

Wetenschappelijke informatie over glyfosaat

‘Geen van deze discussies heeft invloed op de beschikbaarheid van op glyfosaat gebaseerde producten op markten voor professionele en agrarische gebruikers’, zo benadrukt Bayer. Daarnaast wil Bayer een nieuwe website opzetten waar gebruikers van Roundup alle wetenschappelijke informatie over glyfosaat kunnen vinden en het label van Roundup-producten aanpassen. Ook zoekt het bedrijf naar alternatieve oplossingen hoe om te gaan met mogelijke toekomstige claims. Het blijft open staan voor gesprekken over schikkingen.

Koers van Bayer gedaald

Het verworpen schikkingsplan zou toekomstige claims moeten oplossen. Bayer wilde hiervoor $ 2 miljard uittrekken. In juni werd bijna $ 10 miljard door Bayer toegezegd om de ongeveer 125.000 bestaande claims en rechtszaken te kunnen schikken. Inmiddels zijn ongeveer 96.000 claims opgelost. Bayer blijft de voorziening van $ 2 miljard reserveren. Maar aangezien kosten die betrekking hebben op de groepsschikking niet gemaakt gaan worden, verwacht het bedrijf dit en volgend jaar een verbeterde cashflow. Beleggers waren niet blij met het nieuws. De koers van Bayer daalde van bijna € 55 per aandeel op woensdag tot net boven € 52 op donderdagmorgen.

Beheer
WP Admin