Record onlineverkoop sierteelt door corona

02-07-2020 | |
Foto: Canva
Met name snijbloemen zijn gevoelig voor schommelingen in de economie. Foto: Canva

In Nederland stegen de online verkopen van bloemen en planten in maart met 160%, ook in april en mei stegen de onlinebestedingen sterk.

Inmiddels herstelt de export van sierteeltproducten. In de maanden vanaf de start van de coronacrisis kwam de vraag naar bloemen en planten nagenoeg stil te liggen. De verwachte recessie kan nog wel een domper worden voor het herstel van de sierteelt. Met name snijbloemen zijn gevoelig voor schommelingen in de economie. Dat meldt ABN Amro in een rapport over de sierteeltsector.

Juni lijkt positief

In maart en april daalde de export naar belangrijke afzetmarkten zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië ongekend hard. De export naar het zwaar door corona getroffen Italië daalde in maart met 70%. In mei is herstel te zien. De export van planten was zelfs 7% hoger dan in mei 2019, maar de export van bloemen was nog wel lager zodat per saldo de uitvoer nog steeds lager was. Juni lijkt positief af te sluiten volgens de analyse van ABN Amro.

Een derde van noodfonds benut

Voor de sierteelt is een noodfonds opgericht door de overheid. Via het fonds is € 600 miljoen beschikbaar onder meer voor compensatie van een deel van het omzetverlies. Dat heeft er aan bijgedragen dat arbeidsplaatsen behouden bleven en sierteeltondernemers konden blijven investeren. Volgens ABN Amro is een derde van het budget inmiddels benut.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer