Recordexport Brazilië tekent Chinese vraag naar vlees

11-08-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Europese varkensvleesexport naar China heeft weliswaar averij opgelopen door problemen in en om slachthuizen, herstel is een kwestie van tijd. De Chinese vraag is en blijft enorm. Braziliaanse groeicijfers in leveringen aan China zijn wat dat betreft kenmerkend.

De varkenssector in Noordwest-Europa heeft nog steeds flink te lijden van de problematiek rond Covid-19. De noodzakelijke aanpassingen in de productielijnen drukken het tempo, her en der staan slachthuizen stil en verder is er een deuk geslagen in de mogelijkheden om varkensvlees te exporteren naar China.

Overmatig aanbod vleesvarkens

Dat alles heeft er in de afgelopen maanden voor gezorgd dat er een overmatig aanbod vleesvarkens is geweest in Nederland, maar vooral in Duitsland. De varkens konden (en kunnen) onvoldoende geslacht worden en de terugval in de afzet van vlees drukte de prijzen nog eens extra.

Is de Chinese rem op import van varkensvlees van slachterijen uit Nederland, Duitsland en Denemarken zo noodzakelijk? Het is moeilijk te zeggen, het is afwachten hoe lang de Chinese varkensvleesmarkt het kan stellen zonder aanvulling van overzee. De terugval in de eigen sector als gevolg van de Afrikaanse varkenspest is immers enorm. China werkt hard aan herstel van de varkensproductie en ligt ook goed op koers, maar heeft nog een lange weg te gaan. Overigens gaat er nog steeds veel vlees vanuit zowel de VS als de EU (met name veel vanuit Spanje) naar China.

Hoe sterk de Chinese vraag naar varkensvlees is, valt goed af te lezen aan de leveringen die Brazilië dit jaar heeft gerealiseerd. De Braziliaanse slachtsector is niet gevrijwaard gebleven van Covid-19, maar heeft in april en mei het aantal slachtingen nagenoeg op normaal peil weten te houden, meldt pig333.com. Belangrijk is ook dat er geen hinder is om aan China te leveren.

Braziliaanse export varkensvlees naar China breekt records

De Braziliaanse export van varkensvlees naar China heeft in de eerste helft van dit jaar records gebroken. Volgens voorlopige cijfers van het Braziliaanse bureau voor de statistiek ging er ruim 230.000 ton varkensvlees heen. Dat is ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 een toename met 150%. De opbrengst à $ 580 miljoen is zelfs 180% meer geweest.

Uit de groeicijfers blijkt hoezeer de Chinese markt varkensvlees vraagt. Echter, uit het feit dat ook de export van kip en rundvlees vanuit Brazilië sterk is toegenomen, valt ook op te maken dat er gezocht wordt naar alternatieven. Kip is relatief goedkoop, dat ligt voor de hand. Nu de prijs van varkensvlees in China echter torenhoog is, komt ook rundvlees meer in beeld.

Uit de resultaten die Brazilië heeft geboekt, blijkt dat de Chinese honger naar varkensvlees groot blijft, maar dat de concurrentie voor de EU niet alleen komt van varkensvlees-exporterende regio’s elders. Ook andere soorten vlees en proteïnenbronnen krijgen vat op de Chinese markt.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer