Doorgaan naar artikel

Recordomzet van ruim € 500 miljoen voor BelOrta

BelOrta boekte in 2021 een recordomzet van € 507 miljoen, ondanks een lagere productie en een kleinere vraag naar biologische producten en andere duurdere groente en fruit.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Belorta schrijft met € 507 miljoen een stijging bij van de omzet van 2%. Foto: ANP premium

Belorta schrijft met € 507 miljoen een stijging bij van de omzet van 2%. Foto: ANP

BelOrta boekte in 2022 een recordomzet van € 507 miljoen, ondanks een lagere productie en een kleinere vraag naar biologische producten en andere duurdere groente en fruit.

Belorta schrijft met € 507 miljoen een stijging bij van de omzet van 2%. De aanvoer daalde 4%. Wanneer de fusie met fruitveiling BFV dit jaar goedkeuring krijgt van de kartelautoriteiten, stijgt de omzet naar circa € 600 miljoen in 2023. Dat is ook het jaar dat BelOrta haar 10-jarig bestaan viert.

Problemen aan telerskant

De omzetstijging van 2022 maskeert wel de problemen aan telerskant en de stijgende kosten van de veiling zelf, stelt BelOrta. “De grote impact van gestegen kosten zoals energie, personeel en grondstoffen heeft niet te onderschatten gevolgen op de productie van de BelOrta-producenten. Telers moeten vaak lang vooraf plannen als het om zaaien, planten, oogsten of het bewaren van hardfruit gaat. Dergelijke planning brengt zeker in onzekere en volatiele tijden hoge risico’s met zich mee.”

Inflatie-impact bij biologisch

Aan de afzetkant zag Belorta dat consumenten voorzichtiger zijn met uitgaven aan duurdere producten zoals biologisch. De effecten van inflatie worden voelbaar, al lijkt de vraag eind 2022 weer aan te trekken. “Net als bij enkele specialiteiten en convenience producten noteren we ook bij bio een belangrijke inflatie-impact. Bepaalde gelegenheids-biokopers grijpen al eens vaker naar een goedkoper alternatief en dit laat zich voelen in de verkoopcijfers.” Ook bij biologische telers zorgde droogte voor kleinere vruchtmaten dat zich niet vertaalden in hogere opbrengstprijzen.

BelOrta zal CO2-uitstoot verlagen

Ook in Vlaanderen zien telers dat de overheid regelgeving introduceert die knelt, zoals voor verpakking, middelen en stikstof. Dat komt boven eerdere markthobbels als de brexit, coronacrisis, energiecrisis en inflatie. Desondanks heeft de Belgische marktleider haar verduurzamingsplannen internationaal laten vastleggen door SBTi (Science Based Targets initiative). Dat betekent dat BelOrta haar CO2-uitstoot in 2030 met 42% zal verlagen.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin