Doorgaan naar artikel

Recordoogst leidt tot lichte groei graanvoorraad

Foto: Canva

Foto: Canva

De wereldwijde graanvoorraden nemen maar marginaal toe onder invloed van de recordhoeveelheden die in dit groeiseizoen van het land gaan komen.

Dat stelt wereldvoedselorganisatie FAO in een rapportage over vraag en aanbod op de graanmarkt. In een eerste prognose van de graanoogst van het seizoen 2021-‘22 komt de FAO uit op een wereldwijde productie van 2.821 miljoen ton. Dat betekent een nieuw record in de graanteelt inclusief rijst. Vergeleken met vorig seizoen wordt rekening gehouden met een productietoename van 1,9%.

Een toename van 52 miljoen ton

Als de recordopbrengst die de FAO dit jaar verwacht ook daadwerkelijk van het land wordt gehaald, dan is de wereldwijde productie in minder dan tien jaar met liefst 500 miljoen ton toegenomen. Ten opzichte van het seizoen 2012-‘13 betekent de huidige prognose een groei van bijna 22%. In tonnen komt dit neer op een uitbreiding van 50 tot 60 miljoen ton graan en rijst per jaar. In de afgelopen twee jaar schommelde de groei in de graanproductie zo rond de 60 miljoen ton. Dit jaar houdt de FAO rekening met een toename van 52 miljoen ton ten opzichte van het voorafgaande seizoen.

Geheel in lijn met de groeiende productie neemt ook de consumptie van graan wereldwijd gezien toe. In het nieuwe seizoen raamt de FAO het gebruik aan graan en rijst op 2.826 miljoen ton. Daarmee is de consumptie nog net iets groter dan de productie. Overigens is dat al een aantal jaren aan de gang. Sinds 2018 wordt telkens meer graan verbruikt dan er geproduceerd wordt.

Eindvoorraden

Ten opzichte van 2012 is het wereldwijde verbruik aan graan met iets minder dan 500 miljoen ton toegenomen. In de jaren 2013 tot begin 2018 werd nog meer geproduceerd dan de jaarlijkse consumptie. Mede daardoor bereikten de eindvoorraden na afloop van een seizoen in 2018 hun piek op 863 miljoen ton. Daarna zakt de eindvoorraad naar 809 miljoen ton in 2020. Komend seizoen wordt rekening gehouden met een marginale toename naar 811 miljoen ton.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin