Recordwaarde voor Vlaamse landbouwexport

27-01 | |
landbouwexport Vlaanderen
Wat betreft de meest uitgevoerde landbouwproducten nemen graanproducten de eerste positie in met een waarde van € 4,2 miljard. Foto: Canva

Ook in Vlaanderen is de landbouwexport in 2022 goed voor een recordwaarde. Net als in Nederland is dit een gevolg van prijsstijgingen, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Net als in Nederland is ook de waarde van de Vlaamse landbouwexport afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. Dat meldt Vilt op basis van cijfers over de eerste tien maanden van 2022. Ook in Vlaanderen is de toename van de exportwaarde vooral een gevolg van inflatie. De hoeveelheden verhandelde producten lijken in de periode januari tot en met oktober 2022 niet hard te zijn toegenomen, laat het Vlaamse landbouwministerie aan Vilt weten.

Bekijk artikel over Nederlandse landbouwexport: Zuivel en eieren meest uitgevoerde productgroep in 2022

Vlaanderen exporteerde in genoemde periode ter waarde van € 44,3 miljard aan landbouwgoederen. Dat is nu al ruim 1% meer dan het hele vorige jaar, blijkt uit cijfers van het Vlaams Departement van Landbouw en Visserij. Over heel 2021 bedroeg de exportwaarde van landbouwgoederen € 43,8 miljard, hetgeen tot dan toe een record was.

Opvallend is de waardestijging van ingevoerde meststoffen

Ook de importwaarde van landbouwgoederen is fors gestegen. In de eerste tien maanden van 2022 ging het om een waarde van € 38 miljard, tegenover € 30,4 miljard in de eerste tien maanden van 2021 en € 37,5 miljard over heel 2021. De handelsbalans van Vlaanderen vertoonde hierdoor in de eerste tien maanden van 2022 een plus van € 6,3 miljard voor landbouwgoederen. Over heel 2021 was dat € 6,4 miljard, het bedrag waarvoor meer geëxporteerd dan geïmporteerd werd. Opvallend is de waardestijging van ingevoerde meststoffen. Deze nam toe van € 0,8 miljard in de eerste tien maanden van 2021 naar € 2,3 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Graanproducten nemen eerste positie in

Wat betreft de meest uitgevoerde landbouwproducten nemen graanproducten de eerste positie in met een waarde van € 4,2 miljard. In de eerste tien maanden van 2021 was dit nog € 3,6 miljard. Zuivelproducten stijgen naar plaats 3 en kennen in de eerste tien maanden van 2022 een stijging van 30% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en brengen € 3,3 miljard op.

Net als in Nederland daalde ook in Vlaanderen de exportwaarde van sierteelt. Deze sector exporteerde in de eerste tien maanden van 2022 voor € 438 miljoen, tegenover € 516 miljoen een jaar eerder. Mogelijk was er minder export of werden sierteeltproducten, die vaak als luxegoederen beschouwd worden, minder goed betaald in deze tijden van afnemende koopkracht van de consumenten.

Insecten voor het eerst in statistieken

Vilt zoomt ook nog even in op de export- en importcijfers van insecten. Deze zijn, ondanks de zeer beperkte omvang, voor het eerst in de statistieken opgenomen. In de eerst tien maanden van het jaar exporteerde Vlaanderen ter waarde van € 17.000 aan insecten. Daartegenover staat een importwaarde van € 32.000.

Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouw


Beheer