Redelijk stabiele prijzen op fysieke aardappelmarkt

22-08 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Fysieke noteringen bleven vorige week rond € 25 per 100 kilo hangen. Zowel in België als Duitsland bleven noteringen eind vorige week voor fritesgeschikte aardappelen onveranderd.

PotatoNL houdt de notering voor fritesgeschikte aardappelen redelijk gelijk op € 20 tot € 26,50 per 100 kilo. De onderkant zakt deze week met € 1 naar € 20. Dat komt omdat er vanuit de Flevopolder veel aardappelen voor € 20 zijn verkocht. Bij deze prijs komen nog eens hoge transportkosten door hoge brandstofprijzen.

Aardappeltermijn Leipzig wisselvallig

De aardappeltermijnmarkt in Leipzig bleef vorige week wisselvallig. Woensdag 17 augustus zakte deze naar € 26,50 per 100 kilo om op 18 augustus te klimmen naar rond € 28 voor het eerst aflopende april-contract. Er werd stormachtig weer voorspeld in Duitsland met kans op overstromingen. De aankomende hitte deze week maakt dat maandag 22 augustus de notering voor het eerst aflopende aprilcontract ruim boven € 28 per 100 kilo beweegt.

Aardappelen groeiden goed ondanks droogte

Uit de laatste proefrooiing van Aviko Potato bleek dat ondanks de droogte de aardappelen goed blijven groeien. De opbrengst van de belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst komt in week 32 uit op bijna 51 ton per hectare. Meer dan 60% van de proefpercelen wordt beregend. Het is wel afwachten hoe de nagroei gaat zijn.

In België staan de aardappelen er minder goed bij, voornamelijk omdat beregenen niet kan of lastiger is. Het lijkt er op dat de meeste contracten wel kunnen worden nagekomen omdat de opbrengsten rond 35 ton per hectare worden geschat en meestal 35 ton wordt gecontracteerd. De uiteindelijke oogst in West-Europa zal niet groot uitvallen dit seizoen.

Prognose: aardappelprijs op hoog niveau.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer