Redelijk vaste aardappelmarkt

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De ondertoon op de aardappelmarkt is redelijk vast. De afzet is goed, waardoor de fritesnoteringen vrijwel stabiel blijven.

Het Belgische Belgapom noteerde vrijdag 19 november onveranderd op € 12 voor Fontanes. Het Duitse Reka hield ook alle noteringen voor fritesgeschikte aardappelen gelijk. PotatoNL verhoogt 22 november de notering voor fritesgeschikt (categorie 1), verwerking in Nederland, Duitsland en België, met € 1 naar € 12,50 tot € 18 per 100 kilo. De onderkant van de notering wordt onder andere naar boven bijgesteld, omdat vorige week een partij af land-aardappelen de onderkant van de notering omlaag haalde. Voor fritesgeschikt (categorie 2) noteert PotatoNL stabiel op € 18 tot € 20 per 100 kilo.

Termijnmarkt rustiger

Dat de aardappelmarkt redelijk vast is, blijkt ook uit de termijnmarkt in Leipzig. Het eerst aflopende april-contract begint de handelsweek boven € 18 per 100 kilo. De dip van € 16,90 die op 12 november werd gehaald lijkt de notering weer te boven te zijn. Eerste berichten over strengere coronamaatregelen trok de termijnmarktnotering in de tweede handelsweek van november flink omlaag. Het aantal verhandelde contracten was in de week van 8 november gemiddeld 124 contracten per dag. Het aantal verhandelde contracten lag vorige week gemiddeld op 40 contracten per dag; het geeft aan dat de termijnmarkt in iets rustiger vaarwater verkeerd.

Lees ook: NEPG rekent op 700.000 ton minder aardappelen

Meer onzekerheid

De marktstemming is prijshoudend. Het aanbod aardappelen is beperkt en de vraag is niet groot. Fabrieken zijn voorzichtig, mede door nieuwe lockdowns die in Europa stap voor stap weer strenger worden. Corona zorgt voor meer onzekerheid in de markt. Het scheelt dat de aardappelsector niet afhankelijk is van de Europese afzetmarkt, waardoor tot dusver de verwerking goed doorloopt.

Prognose: vaste ondertoon.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer