Redelijke afzet met dalende eierprijzen

20-05 | |
De afzet van biologische eieren verloopt al enkele weken moeizaam. - Foto: WUR
De afzet van biologische eieren verloopt al enkele weken moeizaam. - Foto: WUR

De eiermarkt was in week 20 weinig anders dan de week ervoor; scharreleieren lopen goed weg, kooi- en bio-eieren laten zich een stuk lastiger verkopen. Het leidde tot opnieuw dalende prijzen in Nederland, niet bij alle noteringen in dezelfde mate.

‘Barneveld’ daalde over alle gewichtsklassen met 50 cent bij de kooi-eieren en 45 cent bij de scharreleieren. Het verschil met de week ervoor liep op met de ei-gewichten van 20 bij 48 gram tot 75 cent (kooi) en 65 cent (scharrel) bij 67 gram. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren daalde over alle gewichtsklassen met gemiddeld 14 cent bij de witte en 12 cent bij de bruine.

Weser-Ems redelijk prijshoudend

De Duitse Weser-Ems was redelijk prijshoudend. De prijs voor witte scharreleieren over alle gewichtsklassen daalde hier gemiddeld vier cent. Bruine scharreleieren noteerden gelijk aan vorige week. De Weser-Ems noteerde de kooi-eieren gemiddeld gelijk (+ 1 cent) bij de witte en plus vier cent bij de bruine.

Ook de NOP-richtprijs scharreleieren noteerde lager: die voor witte 62-63 gram kwam uit op € 9,86 (-19 cent), die voor bruine op € 10,20 (-26 cent). Voor beide nog steeds een groot verschil met vorig jaar, toen in week 20 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren € 6,07 (+ 2 cent) noteerde en voor bruine € 6,66 (+ 1 cent).

Lees verder onder de grafieken

Bio-koper haakt af

Dat de afzet van bio-eieren al enkele weken moeizaam loopt, heeft te maken met afhaken van een deel van de consumenten, die wegens de gestegen prijzen en inflatie de hand op de knip houdt en kiest voor scharreleieren als goedkopere alternatief voor de duur geprijsde bio-eieren. In Duitsland is de situatie weinig anders, met dit verschil dat het aanbod van bio-eieren daar groeide door uitbreiding van de productie. Daarmee komt de export van bio-eieren naar Duitsland ook onder druk te staan. Dit alles maakt het toekomstperspectief op de korte termijn voor de bio-boer weinig florissant, terwijl die een goede prijs nodig heeft om de sterk gestegen voerkosten te compenseren.

De afzet naar de industrie is redelijk. De industrie krijgt voldoende aanbod, wil wel kopen, maar tegen lagere prijzen. De NOP-industrienoteringen kwamen zowel voor kooi- als voor scharreleieren deze week op € 1,578 per kilo. Beide drie cent lager dan de gecorrigeerde notering van vorige week. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren, die meetelt in de NOP-industrienotering voor kooi-eieren, duwt al weken de NOP-richtprijs omhoog. Tot boven de Duitse Weser-Ems industrienoteringen, die deze week een stuiver lager noteerden; € 1,45 voor scharrel- en € 1,40 voor kooi-eieren.

NOP corrigeert richtprijs

Vrijdagmorgen, vlak voordat de NOP-richtprijs van week 20 bekend werd gemaakt, kwam de NOP met een correctie op de richtprijs van week 19. De correctie betrof de witte scharreleieren vanaf 62-63 gram (hoger) en de industrienoteringen (van € 1,556 naar € 1,608).

Eerder dit jaar stuurde de NOP vlak voor het bekend maken van de nieuwe notering een correctie van de prijzen in de week ervoor (week 11).

Eierhandelaren vinden deze correcties ‘zeer vervelend’, zeker als ze pas na een week komen. Dan is de handel van de week ervoor zo goed als afgerond en moeten ze correctiefacturen opstellen en versturen. Veel extra werk.

Verkoopdag minder

Voor de week van Hemelvaart verwachten de eierhandelaren lagere prijzen. Dat er een verkoopdag uitvalt is minder gunstig voor de prijsvorming, zo leert de ervaring. Bovendien, mooi weer is niet gunstig voor de afzet. Naar verwachting heeft de prijsdaling de bodem nog niet aangetikt en zullen de handelaren ‘de armen uit de mouwen moeten steken’ om in de week van Hemelvaart een goede prijs te kunnen maken.

Prognose: prijsdaling.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer