Reeks filialen Franse Biocoop failliet

08-11 | |
Biocoop filialen failliet
Foto: Canva

Een reeks filialen van de Franse keten van biologische speciaalzaken Biocoop is failliet verklaard.

In Rennes en omgeving is een coöperatie met dertien winkels en twee restaurants failliet verklaard. In Lorient in Bretagne gaat het om een groep van vier winkels die uitstel van betaling heeft gekregen.

Lagere omzet Franse biologische voedingsmiddelen

De omzet aan biologische voedingsmiddelen in Frankrijk is in 2021 al voor het eerst lager uitgekomen dan het voorafgaande jaar en die dalende tendens zet zich dit jaar door. “We lijden onder de daling van de consumptie van biologische producten”, zegt een woordvoerder van de coöperatie Callune. Deze coöperatie bezit de winkels in Lorient. “Onze omzet is de laatste maanden met 15% gedaald. De consument wordt geconfronteerd met een sterke inflatie bij alle voedingswaren en kiest daarom vooral voor goedkopere huismerken van de supermarkten.”

180 winkels sloten de deuren

Bij de winkels in Rennes komt de gemiddelde omzetdaling uit op 10%, aldus de al 40 jaar bestaande coöperatie Scarabée Biocoop. Wat er met de 204 werknemers gebeurt, is nog niet duidelijk. Directeur Isabelle Baur: “Alle opties liggen op tafel. De hele biologische markt verslechtert, het gaat niet alleen om Biocoop. In het eerste halfjaar hebben 180 biologische winkels de deuren gesloten. We zitten in een crisis.”

Baur beschuldigt de supermarkten daarbij ook van ‘greenwashing’: “Er zijn steeds meer logo’s over duurzaamheid zoals Hoge Milieu Waarde, die de verwarring bij de consument alleen maar groter maken.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer