Regen stimulans voor de tarweprijzen

02-12-2019 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

Het zijn momenteel de laatste loodjes voor de oogsten van het seizoen 2019-2020, de aandacht gaat alweer uit naar de productie voor het volgende marktjaar. Overvloedige regen houdt de gemoederen bezig.

De termijnmarkt Chicago liet vorige week een aardige stijging zien voor de tarweprijs. Het contract maart 2020 kwam op de vrijdag na Thanksgiving uit op ruim 4% boven die van een week eerder. De plus voor mais was niet noemenswaardig. Een vergelijkbare situatie was er in Parijs, waar eveneens de tarweprijs steeg, als voortzetting van een vrij positieve tendens de laatste weken, terwijl mais een klein plusje vertoonde. Op maandag 2 december veranderde er nauwelijks iets. De stemming voor tarwe was in Parijs licht positiever.

Lees verder onder de grafiek.

Prognose tarweoogst

De International Grains Council (IGC) heeft de prognose voor de wereldtarweoogst van het lopende seizoen wat naar beneden bijgesteld ten opzichte van de verwachting die in oktober werd uitgesproken. Vooral de tegenvallende oogst in Argentinië is daar debet aan. Regen bemoeilijkt daar het binnenhalen van de tarwe, die er niet beter op wordt. Ook in Australië valt veel regen na de rampzalig periode van droogte. De prognose voor de Russische tarweoogst is (door het Russische landbouwministerie) eveneens wat naar beneden bijgesteld.

Meer mais in VS en Rusland verwacht

Voor de wereldmaisoogst heeft IGC de prognose juist sterk verhoogd, met 4,4 miljoen ton. Vooral de Verenigde Staten (VS) en Rusland produceren meer dan verwacht. Overigens is in de VS nog steeds niet alle mais binnen, bij winterse omstandigheden, aldus Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Lees verder onder de grafiek.

Problemen door regen

In de periode waarin de meeste oogsten op het noordelijk halfrond binnen zijn gaat de aandacht ook al uit naar het komende seizoen. RVO.nl meldt flinke problemen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met overvloedige regen, met naar verwachting negatieve gevolgen voor het areaal wintertarwe. Frankrijk heeft volgens Agrimer pas 80% van de zachte tarwe ingezaaid, wat normaal gesproken al klaar had moeten zijn. In het Zwarte Zeegebied is het aanhoudend droog. De conditie van het ingezaaide wintergraan is weliswaar goed, maar er ligt (nog) weinig isolerende sneeuw, met de winterperiode in zicht.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer