Doorgaan naar artikel

Regering Biden moet mening geven over Roundup-zaak

Laboratorium van Bayer in Monheim am Rhein, Duitsland. - Foto: Bayer AG premium

Laboratorium van Bayer in Monheim am Rhein, Duitsland. - Foto: Bayer AG

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Joe Biden gevraagd om een mening te geven over de vraag of rechters een verzoek van Bayer in behandeling moeten nemen.

Bayer heeft het Hooggerechtshof gevraagd een beslissing van een lagere rechtbank in een Roundup-zaak ongedaan te maken. Dat meldt internationaal persbureau Reuters. Volgens deze rechtbank moet Bayer $ 25 miljoen schadevergoeding betalen aan een Roundup-gebruiker die stelt kanker hebben gekregen door het gebruik van het op glyfosaat gebaseerde middel.

Bayer hoopt dat een positieve uitspraak van het Hooggerechtshof bepalend is voor de vele duizenden aanklachten die er zijn tegen het bedrijf. Het hof moet dus eerst nog bepalen of het de zaak in behandeling neemt.

Bayer positief over aankondiging hof

Bayer zei in een verklaring dat het bemoedigd is door de aankondiging van het hof, aangezien zo’n aankondiging er vaak op wijst dat de rechters geïnteresseerd zijn in het behandelen van een zaak. De Amerikaanse regering “heeft consequent vastgesteld dat herbiciden op basis van glyfosaat veilig kunnen worden gebruikt en niet kankerverwekkend zijn, en heeft verklaard dat een kankerwaarschuwing vals en misleidend zou zijn en het product een verkeerde merknaam zou geven”, aldus de verklaring van Bayer.

Een Amerikaanse advocaat-generaal zal in de komende maanden een memorandum indienen waarin de mening van de regering wordt verwoord.

Drie beroepen tegen vonnissen verloren

Bayer verloor drie beroepen tegen vonnissen in het voordeel van de kant van de gebruikers van Roundup, waarbij de aanklagers in iedere zaak tientallen miljoenen dollars kregen toegekend. Bayer hoopt op verlichting van het hooggerechtshof met een conservatieve meerderheid, dat de reputatie heeft pro-business te zijn. Er zijn meer dan 25.000 gerelateerde claims die Bayer nog niet heeft afgehandeld. Bayer sloot in juni 2020 een principiële schikking met eisers, maar kreeg geen goedkeuring van de rechtbank voor een afzonderlijke overeenkomst over hoe toekomstige zaken moeten worden afgehandeld.

Er zijn ook kleine lichtpuntjes voor Bayer: een jury in Californië vond vorige week dat Roundup geen non-Hodgkinlymfoom bij een vrouw veroorzaakte. Hetzelfde gebeurde in oktober.

Beheer
WP Admin