Doorgaan naar artikel

Regering koestert cijfers RIVM

Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectiebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Foto: ANP

Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectiebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Foto: ANP

“We baseren ons beleid volledig op de deskundigen van het RIVM”, zei Rutte in een Kamerdebat, en de ministers om hem heen knikten instemmend.

Opiniepeilers zoals Eén Vandaag en Beerda Brand Consultancy noteerden grote tevredenheid bij Kamerleden en de Nederlandse bevolking over Rutte en het RIVM. Dat betreft zowel de aanpak als vertrouwen. “We baseren ons beleid volledig op de deskundigen van het RIVM”, zei Rutte in een Kamerdebat, en de ministers om hem heen knikten instemmend.

Gevoelige tik voor melk- en vleesprijzen

Dat is een vreugdevolle constatering in deze kommervolle tijden. Nooit had ik gedacht dat ons deze pandemie zou kunnen overkomen. Ineens is de problematiek op ons bedrijf overzichtelijk en blijft beperkt tot financieel slechtere vooruitzichten. Dat is erg vervelend, maar valt in het niet bij de duizenden, die ziek worden van het virus en eraan overlijden. Daar wijst Hanna mij regelmatig op als ik mopper over de strop, die voor de veehouderij straks zeker komt als markten wegvallen. Dat merken we in de melk- en vleesprijzen. Die krijgen een gevoelige tik. Nu al kunnen we het overtollig vee niet kwijt. Aardappelen zijn onverkoopbaar.

Wees blij dat je geen horecabedrijf hebt of een kapperszaak

En dan die Partij voor de Dieren. De leider, Esther Ouwehand is op een dierlijke manier bezig de coronapandemie te gebruiken om de boerenstand om zeep te helpen. Dat je zo diep kunt zinken. “Tel je zegeningen”, zegt Hanna dan. “Wees blij dat je geen horecabedrijf hebt of een kapperszaak. Daar vielen de inkomsten van de één op de andere dag weg. Dat is pas echt rampzalig. Bij ons komt het melkgeld nog maandelijks binnen.”

Grote waardering voor het RIVM

Ik kan het optimisme van Hanna niet delen. Ik ben ook een beetje bang voor de grote waardering die er is voor het RIVM. Van de Nederlandse bevolking heeft maar liefst 88 procent vertrouwen uit in hun deskundigheid. Dat is mooi, maar voor de landbouw een angstig signaal.

Stel dat de waardering voor het RIVM de komende tijd blijft. Dat de Nederlandse aanpak van de coronacrisis effect heeft. Dan straalt het succes ook af op de deskundigheid van het RIVM. Dat verdienen ze dan ook. Want een man als Jaap van Dissel, de baas van het RIVM, maakt in de televisieoptredens een vertrouwde indruk. Als zo iemand gelijk krijgt met zijn uitgesproken verwachtingen, dan is zijn naam en faam bevestigd. Niet alleen voor deze crisis, maar ook voor de deskundigheid in andere zaken.

Regering en Tweede Kamer koesteren de cijfers van het RIVM

Zoals het stikstofdossier. Dat wordt in de landbouw betwist en de voorzitter van het Mesdagfonds liet ons geloven dat ze met cijfers kwamen, die in één keer de beweringen van het RIVM van tafel zouden vegen. Dat mislukte. Er zaten fouten in de berekeningen van het Mesdagfonds en daarmee was de aanval op de cijfers van het RIVM mislukt.

RIVM wordt leidend

Daar zitten we nu mee. Regering en Tweede Kamer koesteren de cijfers van het RIVM. De landbouw heeft daar niets wezenlijks tegenover kunnen zetten. Dus wordt ook bij stikstof het RIVM leidend.

Ik weet het, dit valt in het niet bij de coronacrisis. Die is echt erg. Maar als die voorbij is, blijft RIVM gezaghebbend en de landbouw kan daar te weinig tegenoverstellen.

Beheer
WP Admin