De Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens wil de vleeskuikensector helpen bij het oplossen van problemen bij de omschakeling naar het Beter Leven-keurmerk (BLK) met 1 ster.
De regiegroep begeleidt geen individuele bedrijven. Pluimveehouders en andere ketenpartijen kunnen knelpunten melden bij de slachterijen Esbro, Storteboom en Plukon. Ook kan dit bij pluimveehouderij-organisaties LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij en NVP.
In 2023 voeren supermarkten alleen nog vers pluimveevlees met een 1 Beter Leven-ster. Dat betekent dat veel pluimveehouders moeten overstappen op productie voor het Beter Leven-keurmerk. Pluimveehouders die overstappen, moeten voor het einde van 2025 beschikken over een overdekte uitloop. De regiegroep gaat zich onder meer inzetten om belemmeringen bij het verlenen van de vergunningen daarvoor weg te nemen.
De regiegroep doet ook onderzoek naar de impact van de omschakeling in Nederland. De groep gaat ervaringen en kennis delen met de landelijke overheid, provincies en regio’s over deze grootschalige verandering in de pluimveehouderij.
Marijke de Jong van de Dierenbescherming is voorzitter van de Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens. In de regiegroep werken verder brancheorganisaties Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en het ministerie van LNV samen.
De Regiegroep Scale-Up Vleeskuikens is opgericht door het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP), dat zich richt op dierenwelzijn, natuur en milieu. De partners van dit samenwerkingsverband willen in alle afzetkanalen vraag en aanbod naar duurzamere dierlijke producten beter op elkaar laten aansluiten, met financiering vanuit de afzetmarkt.
Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken