Doorgaan naar artikel

Regionale oorlog treft hele wereld

Voedselproductie elders opvoeren, het kan nu nog.

Geüpdatet op:
Business
Commentaar
Een gewonde vrouw krijgt in de Oekraïnse stad Charkov water. - Foto: EPA premium

Een gewonde vrouw krijgt in de Oekraïnse stad Charkov water. - Foto: EPA

Voedselproductie elders opvoeren, het kan nu nog.

Het ondenkbare gebeurt voor onze ogen: een Europees land valt een buurland binnen en drukt met grof geweld verzet de kop in. Alle sancties, verontwaardiging en Oekraïense vechtlust ten spijt, de Russische tanks laten zich nog steeds niet stoppen. Waar eindigt dit? Niemand die het weet. Intussen worden het leed en de verwoestingen alleen maar groter.

Op de ontregelde grondstoffenmarkten rijzen de prijzen de pan uit; energie, metalen, tarwe, het gaat met sprongen omhoog. De gevechten zelf zijn weliswaar binnen één land, de gevolgen zijn wereldwijd nu al merkbaar. Dat is ook de waarschuwing waarmee de Nederlands-Oekraïense boer Kees Huizinga nu in Nederland op tournee is.

Stijgende voedselprijzen zijn voor dichtbevolkte arme landen mogelijk desastreus

Hij is binnen een week tijd uitgegroeid tot een nationale bekendheid door de video’s die hij online post van zijn bedrijf, en door de diverse interviews die hij gaf aan Nederlandse media. Zondagavond zat hij in Nieuwsuur. Namens de Oekraïense boerenorganisatie waar hij bij aangesloten is, vestigt hij de aandacht op de wereldwijde gevolgen van de oorlog in zijn land. Stijgende voedselprijzen zijn voor ons vooral vervelend, maar voor dichtbevolkte arme landen mogelijk desastreus. Denk aan Egypte, de grootse graanimporteur ter wereld, waar voedselprijsstijgingen in het recente verleden aanleiding waren voor een opstand.

Groeiseizoen noordelijk halfrond begint

Het is een geluk bij een ongeluk dat op het noordelijk halfrond het groeiseizoen net gaat beginnen. Daardoor is het nog mogelijk om extra (zomer)graan te zaaien, bijvoorbeeld. Het is zaak dat nu maximaal te faciliteren. Dat is dan tenminste iets. Verder moeten we nu al nadenken hoe Oekraïense boeren straks een herstart kunnen krijgen als ze weer veilig het land op kunnen – met kunstmest, diesel en andere benodigdheden. Daarbij doemt wel meteen een levensgroot dilemma op: wat als de oorlog verkeerd afloopt?

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin