Doorgaan naar artikel

Registratie contactgegevens arbeidsmigranten per 2021

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

De overheid gaat de contactgegevens van arbeidsmigranten vanaf 2021 registreren. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in reactie op het advies van het rapport van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten van Emile Roemer.

Daarin wordt gesteld dat arbeidsmigranten moeten worden behandeld als gelijkwaardige en volwaardige deelnemers van onze samenleving.

Hoewel het kabinet achter de voorstellen van Roemer staat, wordt en groot deel van de adviezen doorgeschoven naar een volgend kabinet. Op de korte termijn maakt het kabinet wel werk van het verbeteringen van de registratie en de medische zorg. Door de contactgegevens te registreren zijn de buitenlandse medewerkers beter in beeld.

De overheid gaat ook de kosten van noodzakelijke zorg betalen als een arbeidsmigrant dertig dagen daarvoor nog verzekerd was. Die regeling zorgt ervoor dat arbeidsmigranten die hun werk zijn kwijt geraakt, en daarmee hun zorgverzekering, gebruik kunnen blijven maken van medisch noodzakelijke zorg, aldus het kabinet.

Lees ook: Roemer: boer en tuinder gebaat bij strenger arbeidsbeleid

Certificering uitzendbureaus wordt opgezet

Roemers advies om een wettelijke certificering voor uitzendbureaus in te voeren wordt in de steigers gezet, maar verdere uitvoering laat Koolmees aan zijn opvolger. Ook het verplicht in bezit hebben en gebruiken van een g-rekening wordt samen met banken en de Belastingdienst voorbereid.

Het kabinet start ook een onderzoek naar een beperking van de mogelijkheid om voor hetzelfde langdurige of structurele werk telkens nieuwe uitzendkrachten in te huren. Nu kan een inlener een individuele uitzendkracht ‘wegsturen’ en als vervanging om een andere uitzendkracht vragen. Het dienstverband van de uitzendkracht eindigt dan van rechtswege. Het kabinet gaat kijken of deze vorm van beroep op het uitzendbeding kan worden beperkt.

Regulering huisvesting is aan gemeenten

De regulering van de huisvesting van arbeidsmigranten laat Koolmees bij de gemeenten. Wel laat hij de wettelijke mogelijkheden onderzoeken voor een verhuurdersvergunning. Zo’n vergunning moet een wettelijke basis geven aan werkgevers die woonruimte willen creëren op een bedrijfslocatie, ook in gemeentes waar dat nu niet wordt toegestaan.

De extra kwaliteitseisen aan woonruimte zoals Roemer die bij de minister heeft aanbevolen (één persoon per slaapkamer, 15 vierkante meter leefruimte per persoon), heeft Koolmees neergelegd bij het Rijksvastgoedbedrijf. Dat voert met vier gemeenten een verkennende pilot uit.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin