Rem op optimisme oliemarkt

Foto: ANP
Foto: ANP

Olie en gas hielden even de adem in vanwege de opstopping in het Suezkanaal. Gunstig weer voor stroomopwekking doet de elektraprijs alvast zakken.

De prijs voor een vat olie kaatste deze week met een aanzienlijke vluchtigheid rond, onder druk gezet door langzame vaccinaties, lockdown en speculatieve segmenten, maar klom door de knelpunten in het Suez-kanaal weer omhoog.

Het sentiment van analisten is ook overal. Analisten waarschuwen al langer voor te veel optimisme, deels gebaseerd op de verwachting dat weer meer gereisd kan worden en gaat worden als meer mensen zijn beschermd tegen het coronavirus. Of de grote vraag naar olie van voor de pandemie ooit weer terugkomt, wordt sterk betwijfeld door verschillende oliemaatschappijen.

Door positieve invloeden kan de olieprijs nog verder stijgen of het huidige niveau handhaven, is de verwachting.

Gasprijs stijgt door Suez en Nordstream

Naar het einde van de afgelopen week en het begin van deze week liep de aardgasprijs licht op, gedeeltelijk veroorzaakt door het vastgelopen containerschip in het Suez-kanaal en een door onvoorziene beperking in de aanvoer van gas uit Noorwegen. De aanleg van de omstreden aardgaspijpleiding Nord Stream 2 zal volgens een woordvoerder van de Russische gasgigant Gazprom zeker in dit jaar voltooid worden. De Verenigde Staten zijn zoals bekend felle tegenstanders van het project en zien liever hun duurdere LNG (vloeibaar aardgas) aan Europa verkocht worden, dan het goedkopere Russische gas.

Terwijl de toekomst van het project nog steeds discussies en onzekerheden aanwakkert, zou Rusland op de achtergrond aan het investeren zijn om zich aan te passen aan de behoeften van zijn buurlanden en aan schonere energiebronnen, in het bijzonder aan waterstof, die de Europese Commissie bovenaan haar duurzame agenda heeft staan.

Voor de lange termijn wordt een vlakke lijn voorspeld, terwijl voor de korte termijn de verwachting onzeker is.

Prijzen elektra gaan omlaag

Er is enige neerwaartse druk op de langetermijnprijzen voor elektra gezien, wellicht mede veroorzaakt doordat de coronaperikelen de economie in hun greep houden. Voor de korte termijn is de markt sterk afhankelijk van de prijzen van daggas en nog meer van de weersomstandigheden in combinatie met vraag en aanbod. Afgelopen weekend en begin deze week zijn hier een mooi voorbeeld van, tussen de laagste en de hoogste prijs was een verschil van 7 cent per kWh te zien met zelfs negatieve uurtjes. Over het geheel is de prijs gemiddeld relatief laag geweest en de zomer moet nog beginnen. In de Scandinavische landen is de daghandel inmiddels ook op een laag niveau gekomen wat ook toe te schrijven is aan de capaciteit aan opwek door waterkrachtinstallaties. De waterwegen zijn niet langer meer bevroren waardoor de opwek optimaal is.

De kortetermijnprijzen kunnen gunstig blijven door weersomstandigheden en de langetermijnprijzen kunnen stabiel blijven door vlakke financiële markten en economieën, luidt de verwachting.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.