Rem op zeugenslacht door personeelstekort

10-06-2020 | |
Personeel aan het werk in een varkensslachterij. - Foto: Martijn ter Horst
Personeel aan het werk in een varkensslachterij. - Foto: Martijn ter Horst

Omdat Oost-Europese arbeidsmigranten massaal naar huis vertrekken, kampen slachterijen met personeelstekorten.

Slachterijen hebben een nieuwe uitdaging in hun capaciteitsvoorziening. Nu de coronaregels rond reizen versoepelen en het vakantiegeld op de bankrekening is bijgeschreven, vertrekken Oost-Europese arbeidsmigranten massaal naar huis.

Verplichte quarantaine

Door de coronamaatregelen hebben zij het thuisfront al maanden niet gezien. Daarbij riskeren ze op werkdagen tegen verplichte quarantaine aan te lopen als ze niet fit aan de toegangscontroles verschijnen. Voor velen een extra reden om vakantie te nemen.

Tönnies minimaliseert slacht zeugen

Het is een ontwikkeling waar zowel Nederlandse als Duitse slachterijen mee te maken hebben. Voor slachterij Tönnies, die daardoor naar verluidt over tientallen procenten minder personeel beschikt, aanleiding om het accent in de slachterij naar vleesvarkens te verleggen door de slacht van zeugen te minimaliseren. Handelaren melden dat alle geplande leveringen van Nederlandse zeugen aan het bedrijf deze week geschrapt zijn.

Noteringen onveranderd

Prijsmatig heeft het geen invloed. Een aantal Nederlandse noteringen (Pali +6 cent naar € 0,80 per kilo en Vion +6 naar € 1,11) stijgen om weer langszij te komen bij het Duitse prijsniveau. Noteringen die de Duitse plus van vorige week al hebben verwerkt blijven, net als de Duitse noteringen, onveranderd. Tönnies en Westfleisch blijven staan op € 0,81 per kilo en de VEZG houdt ook komende week € 0,91 per kilo aan.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer