Remkes treft vrienden aan tafel

12-08 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: ANP
Foto: ANP

De stikstofcrisis is vooral een strijd tussen boeren en overheid. Maar bemiddelaar Johan Remkes praat vooral met vrienden van het natuurminnend overheidsbeleid.

Dat begon al de eerste bijeenkomst. Daar zaten de boeren van Biohuis, Bionext, Caring Farmers, Demeter, Regie op Ruimte, Sectorraad Paarden en nog een paar. Samen vertegenwoordigden ze ongeveer 3% van de boeren. Vreemde eend in de bijt was voorzitter Sjaak van der Tak van de LTO. Die was er door premier Rutte ingeluisd toch te komen. Tegen de zin van andere belangenbehartigers, zoals FDF, Agractie en NMV. Het compromis werd dat Van der Tak uiteindelijk de boodschapper werd van wat de actiegroepen willen.

Nietszeggende politieke taal

Remkes had dus met name boeren aan tafel die de maatregelen niet echt treffen. Het was een eenzijdige overleg dat Remkes ‘goed en constructief’ noemde. Hij gebruikte nietszeggende politieke taal. Dat betekent dat er geen echte vooruitgang is geboekt.

Dat verandert ook niet. De natuurorganisaties komen dinsdag. Nou, dat wordt een feestelijke bijeenkomst, zou je zeggen. Minister Van der Wal wordt vast bedolven onder de veldboeketten van de vertegenwoordigers van de natuur. Want nog nooit hadden ze zo’n goede promotor in Den Haag als met deze VVD-minister. Maar tevreden? Ho maar. Directeur Andy Palmen van Greenpeace was onwrikbaar in Nieuwsuur. De stikstofmaatregelen moeten nog sneller worden ingevoerd. Hij toonde zich een echte tegenstander van boeren.

Ze vinden dat de overheid eerst maar eens overeenstemming met de boeren moet hebben

Andere gesprekrondes zijn minder bezet. Agrifirm, ForFarmers en De Heus komen niet. Ze vinden dat de overheid eerst maar eens overeenstemming met de boeren moet hebben. Terecht. Die worden direct geraakt door de stikstofmaatregelen. Dat vindt FrieslandCampina ook, die dus niet aanschuift. Druk wordt het als de provinciale bestuurders komen. Die moeten wel. Want zij moeten zorgen voor de uitvoering.

Maar verandert er wat? Ik denk het niet. Het probleem tussen boer en overheid blijft. Alleen het kabinet kan dat oplossen. Door ook de doelstellingen en het tijdspad ter discussie te stellen.

Meer over


Beheer