Remo-Frit verlaagt contractprijs Bintje met 10%

De Belgische aardappelverwerker Remo-Frit verlaagt de contractprijs voor Bintjes gemiddeld met 10% voor oogst 2021.

Remo-Frit is de grootste speler voor de Belgische versmarkt. De fabriek verwerkt jaarlijks zo’n 150.000 tot 200.000 ton aardappelen, voornamelijk Bintjes.

Voor de af-landperiode tot en met november betaalt Remo-Frit zo’n 15% minder dan vorig jaar, voor levering vanaf januari 2022 ligt de contractprijs zo’n 7% lager. “We zien duidelijk dat meer telers contracten willen afsluiten tot aan januari, omdat men van de dure kiemremmers af wil”, zegt Yvo Deputter, aardappelinkoper van Remo-Frit.

Voor Bintjes wordt in september en oktober € 10 per 100 kilo betaald, november en december krijgen beide één euro erbij. In januari en februari is de contractprijs respectievelijk € 13,25 en € 14,50. Vanaf februari wordt er elke maand € 1 meer betaald tot aan € 17,50 in mei. De contractprijs geldt voor 35 millimeter opwaarts.

80% Bintjes

Van de aardappelen die de fritesfabriek verwerkt is 80% Bintjes. De overige aardappelen zijn Premières en Markies. Deputter: “We willen langbewaarders belonen en betalen daarom voor Markies in juni € 18,50 per 100 kilo. Dat is 50 cent lager dan een jaar eerder.” De meeste aardappelen contracteert Remo-Frit via een vastprijscontract. Daarnaast biedt Remo-Frit onder andere meerjarencontracten, hectarecontracten en het zogenoemde 50-50-contract aan, waarbij telers kunnen meedelen met de vrije markt. “Dit contract bieden we alleen aan bij telers die alle aardappelen bij ons afzetten, want 100% vertrouwen is hierbij de basis.”

Hoop op betere tijden

Voor oogst 2021 gaat Remo-Frit niet minder contracten afsluiten of minder tonnen dan vorig jaar, omdat hoop op betere tijden overheerst voor komend seizoen. Deputter: “Ik denk dat de contractprijzen hoger zijn dan eerder in de markt werd verwacht. De financiële reserves van de boeren zijn wel op. Men krijgt de facturen van de kiemremmers binnen. Dat is toch een hogere kostenpost dan eerder werd ingeschat. Telers moeten soms om de drie weken de aardappelen behandelen, waar de fabrikant vier tot vijf weken adviseert. Dat valt tegen. Als we daar als sector de boer niet in tegemoetkomen, haakt deze af en dat is begrijpelijk.”

Lagere pootgoedkosten

Deputter: “Verder is er de hoop dat we in de loop van 2021 van het coronaverhaal af zijn. Dat zorgt voor meer lichtpuntjes dan onzekerheden als we vooruitkijken naar komend seizoen. Daarbij zijn de graanprijzen vrij fors, dus we willen de boeren overtuigen met een goede prijs.”

Hij gaat er vanuit dat de pootgoedkosten voor oogst 2021 dalen, mede omdat boeren zelf ook pootgoed hebben geteeld. Hij verwacht dan ook meer vrij pootgoed op de markt, wat zijn weerslag op de vrije markt zal hebben.

Lees ook: Bintje in België ingehaald door Challenger

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.