Doorgaan naar artikel

Rendement per hectare: vleesvee of zonnepanelen?

Als we geen koeien meer zouden houden, zou onze landbouwgrond veel meer geld opbrengen.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Column
Zonnepark op landbouwgrond in Groningen. - Foto: Hans Banus

Zonnepark op landbouwgrond in Groningen. - Foto: Hans Banus

Als we geen koeien meer zouden houden, zou onze landbouwgrond veel meer geld opbrengen.

60 hectare volplempen met zonnecellen zou ons de komende 25 tot 30 jaar gegarandeerd € 7.000 inkomen per hectare, oftewel € 420.000 opleveren, zonder dat we daar ook maar iets voor hoeven te doen. Geen risico’s, geen zorgen, niet meer dag in dag uit hard werken en zeeën van tijd over om al dat geld te spenderen. Hoe aantrekkelijk is dat?

Veel reacties op column

Mijn column van 18 augustus met als titel ‘Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond’ deed veel stof opwaaien. Alleen al via mijn LinkedIn-pagina bekeken ruim 12.000 mensen dit topic en namen ruim 200 van hen de moeite om te reageren.

“Als voedselproductie minder relevant wordt, dan maken grond en gebouwen ruimte voor andere activiteiten”, was een van de reacties. “Waarom zou ik als boer geen land gebruiken voor energie-opwekking, als dit meer rendement geeft met minder risico dan voedselproductie”, reageerde een ander. “Mais telen voor een biogasinstallatie is ook geen voedselproductie. Het plaatsen van zonnepanelen geeft een beter saldo dan energiemais. Het lijkt me dat de keus is aan de ondernemer. Anderen dienen zich daar niet druk over te maken”, was ook een van de meningen.

Vleesveesector onrendabel

De reacties hebben me wel aan het denken gezet. De Nederlandse vleesveesector, waarvan wij deel uitmaken, is al decennia lang onrendabel. Voor de meeste vleesveehouders is het een neventak.

Rendement per hectare voor het houden van sec vleesvee kan derhalve worden bepaald op nul euro

Rundvlees kan in het buitenland veel goedkoper geproduceerd worden. Bovendien verstaan vleesveehouders de kunst om elkaar meer tegen te werken dan samen te werken. Dit heeft ertoe geleid dat grote marktpartijen voor een groot volume van een uniforme kwaliteit vooral in Ierland goede zaken kunnen doen, maar niet bij ons. De Ierse overheid steunt haar veehouders, de Nederlandse overheid ziet ons liever vertrekken. Het rendement per hectare voor het houden van sec vleesvee kan derhalve worden bepaald op nul euro.

Zonnepanelen niet op landbouwgrond?

“Met zonneweides draagt u bij aan een betere en schonere wereld en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een betere toekomst voor onze kinderen en generaties die volgen”, lees ik letterlijk op www.groenleven.nl, een zonne-energie-ontwikkelaar, met als partners onder andere Agrifirm en FrieslandCampina.

Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond, maar wat dan wel?

Snel delen

Image
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin